Минаха почти 16 години откакто 36-годишната принцеса Даяна почина в автомобилна катастрофа в Париж, но нейното присъствие все още е дълбоко залостено в сърцата на хората. Особено сега, когато щеше да стане баба на новородената кралска особа – плод на любовта между принц Уилям и Кейт Мидълтън, но за съжаление принц Джордж на Кеймбридж никога няма да има честта да я познава.

Спомените, историите и снимките с лика на „Принцесата на народа” обаче винаги ще бъдат част от обществения и медиен интерес. Като например тези, които откриваме в септемврийския брой на списание Vanity Fair, чиято корица краси именно синеоката лейди Даяна.

Снимка: Vanity Fair, Facebook

В него намираме подробности около двугодишната връзка на принцесата с пакистанския сърдечен хирург – Хаснат Кан. Интимните им отношения започват през 1995 г. и продължават до смъртта й през 1997 г. Тогава медиите я свързват с друг човек – египетския бизнесмен Доди Ал Файед, който умира заедно с нея в катастрофата. Неговият баща, също бизнесмен, пък обвинява британските тайни служби в убийството на двамата. Действително обаче, истинската любов принцесата среща в лицето на Хаснат Кан.

Джемима Кан – бившата жена на братовчеда на Хаснат е източникът, който разказва: „Даяна беше лудо влюбена в него и искаше да се оженят, независимо дали това означава, че трябва да живее в Пакистан. Това е и една от причините да станем приятелки.”

принцеса Даяна с малкия принц Уилям, Снимка: Vanity Fair, Facebook

„Тя ме посети два пъти в Пакистан, за да ми помогне при набирането на средства за болницата Имран, но и двата пъти тя отиде да се срещне със семейството на Хаснат, за да обсъдят възможностите за брак между двамата.” Джемина добавя: „Такъв брак би бил най-големият кошмар на една консервативна майка от народа Пущуни.” (европеиден ираноезичен народ, който населява югоизточната част на Афганистан и северозападните райони на Пакистан.)

„Тя искаше да знае как може човек да се адаптира към живота в Пакистан и ме молеше за съвет относно мъжете и тяхната култура в района. В крайна сметка обаче, проблемът не беше неговата култура, а нейното минало и произход, нейната световна слава, която не можеха да преодолеят като двойка.”

„Хаснат беше достоен човек от традиционно, консервативно семейство и мразеше мисълта, че може да бъде център на общественото внимание до края на живота си.”

Снимка: Vanity Fair, Facebook