Шейла Скутер, която е първият главен редактор на "Vogue" Австралия, почина на 91-годишна възраст, съобщават от abc.net.au.

Смъртта й заслужава да припомним малко за личността й, тъй като Шейла изиграва важна роля  в модните среди не само в Австралия, но и въобще. Докато оглавява списанието през 60-те, Шейла е изключително влиятелна на модната сцена - тя никога не се облича в друго, освен в черно и бяло, и затова става известна като Сребърната Дукеса.

Освен това е ключова фигура в австралийското (и не само) общество и става един от патроните на известната опера.

„Когато хората ме питат какво е модата, се опитвам да събера отговора на въпроса в едно изречение: модата е израз на съвременната мисъл и вкус във формата на женската дреха.

Родена в Индия и израснала в Англия, госпожа Скотер се мести в Австралия през 1949, където  започва работа в модните среди и не след дълго оглавява Vogue.

„Не съм суфражетка, винаги съм заемала високи позиции и никога не съм се притеснявала за това дали съм мъж или жена.” – казва тя. А що се отнася до личния й живот - биографичната й книга компрометира някои известни джентълмени.  „Харесвам платоничните приятелства, които не са такива, знаете какво имам предвид? Имала съм няколко.”

Накрая обаче става ясно, че според нея: „Все пак приятелството е най-важното нещо в целия свят.”

Модната библия Vogue води началото си още от 1892, когато излиза в САЩ като ежеседмична брошурка и впоследствие се превръща в модна институция, която в момента има "клонове" из най-важните за модата страни по света.