Отиде си голямата звезда на американското кино Елизабет Тейлър.

Точните причини за смъртта на 79-годишната актриса все още не са съобщени, но тя е прекарала последните 6 седмици в болница в Лос Анджелис, съобщава CNN . 

Двукратната носителка на "Оскар" има дълга болнична история и е била лекувана от сърдечна недостатъчност.

Сега е моментът да си припомним с какво е известна Елизабет Тейлър: с ролите си в „Клеопатра”, „Кой се страхува от Вирджиния Улф” и редица други. Освен кариерата й, обаче, любовната й история с Ричард Бъртън (петият поред от общо седемте й съпрузи), е истински скандал.

Колоритният й личен живот, успехът й на екрана, както и благотворителните кампании срещу СПИН, подсигуряваха нейното постоянно присъствие в медийния свят още от ранна детска възраст.

Пикът на филмовата й кариера е през 50-те и 60-те, когато тя получава цели четири поредни номинации за "Оскар" – от 1958 до 1961. Първите три остават без награда, но четвъртата успява да донесе на Елизабет желаното признание. Вторият си "Оскар" актрисата печели през 1967 за филма "Кой се страхува от Вирджиния Улф" – един от общо 12-те й съвместни филма с Бъртън.

Двамата се запознават по време на снимките на "Клеопатра" през 1963г. – една от най-скъпите филмови продукции на всички времена, станала площадка и за началото на една от най-романтичните холивудски любовни истории.

Здравословни проблеми

Тейлър има проблеми с гърба още от времето, по което снима първия си хитов филм – “National Velvet”. Рядък вид пневмония почти не я убива през 1961г. Освен това тя се бори с различни зависимости – основно към алкохола и обезболяващите.
През 1990г. актрисата претърпява две сериозни операции и още една, почти фатално развила се пневмония. През 1997г. тя се подлага на още една операция, тъй като има доброкачествен тумор на мозъка.
През 2004г. стана ясно, че тя страда от сърдечна недостатъчност, а симптомите са обща отпадналост, недостиг на въздух и сколиоза, която усуква гръбначния стълб на Тейлър.