Пенелопе Крус има малък син - Леонардо, който вече е на годинка и 8 месеца и смята, че майчинството напълно я е променило още в първата секунда, когато е станало факт.

Красавицата е на 38 години и откакто роди дете на Хавиер Бардем (съпругът й) е запленена от ролята си на майка - "Революционно е най-добрият начин, по който мога да опиша майчинството."

Въпреки това Пенелопе е категорична, че няма да приеме предложение от което и да било списание, което иска да снима нея, съпругът и детето им, защото иска да запази личното си пространство ами, лично.

"На 100% съм против тази практика. Децата не са чанти. Искам сина и децата ми въобще - ако имам още - да израснат възможно най-малко притеснени от обществения интерес към тях. Фактът, че аз и баща им сме избрали тази професия не дава право на никого да нарушава личното ни пространство."

Пенелопе се омъжи за Хавиер през 2010г. (след като излизаше с редица други знаменитости, включително Том Крус и Матю Маконахи) твърди, че животът й е много по-лесен, след като вече има семейство и се е научила да си взема почивка и да работи по-малко.

"Бях работохоличка и понякога се е случвало да снимам по 3-4 филма годишно, но винаги бях изморена. Мисля, че добрият баланс е значително по-здравословен за мен."