Наближаващите зимни празници са поводи да се отпуснем и да пазаруваме повече. За да не се загубите в сложния лабиринт на коледните събития, пазари и базари, изготвихме кратък пътеводител с празнични инициативи, подредени хронологично. Дано той ви помогне да намерите най-хубавите подаръци за една наистина магична Коледа и вълшебна Нова година. 

1. ПредКоледен базар на изкуствата

За всички, които бързат да се заредят с коледни подаръци още от края на ноември, да украсят къщата красиво, а защо не и себе си с ново бижу или дреха, и за всички, които искат да си прекарат приятно в творческа атмосфера и да се насладят на един приятен следобед е ПредКоледният базар на изкуствата.
Кога – 28 ноември, от 11:00 до 18:00
Къде - Sofia Live Club

2. Коледен SoBAZAAR

Топло и усмихнато преживяване, среща с автори, които не произвеждат на поточна линия, а се грижат за всеки атом от произведенията си. На базара ще бъдат представени 50 автори, 30 от които не са показвани в SOHO досега. Ще видите например Forget-Me-Not, ДРЪВкулки, На изчезване, Paladim Handmade, Kнижарница "Сгъни хартийка!", Бяла лодка/lodkata.com и т.н.
Кога: 5-6 декември
Къде: SOHO

3. Коледен панаир на книгата

Най-големият книжен форум в България. Над 200 изложители ще представят най-новото в литературата. Освен български книги, ще бъдат представени такива от Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Унгария, Скандинавския север, Русия и Иран. Публиката ще се срещне с писатели от България, Испания и Португалия.
Кога: 8-13 декември
Къде: НДК

4. Немски коледен базар 

Традиционно, базарът се провежда всяка година до площад „Батенберг”. В симпатичните дървени къщички ще се предлагат греяно вино, бретцели, сувенири и др.
Кога: 24.11-20.12
Къде: Градската градина в София. На 1-ви декември ще бъде открит и Немския базар в Пловдив; на пл. „Стефан Стамболов” пред общината. 

5. Благотворителен Коледен базар

Инициативата на движение на българските майки се случва в различни градове за поредна година. Всеки, който желае, може безвъзмездно да се включи в базара, като участва с ръчно изработени сувенири. Събраните от продажбата средства ще бъдат насочени към успешното продължаване на проектите на ДБМ-Пазарджик. ДБМ организират благотворителни коледни базари и в София, Русе, Видин и други градове с техни представители.
Кога: 9, 10 и 11 декември
Къде: Младежки дом, гр. Пазарджик

Снимка: Thinkstock

6. Коледен фермерски базар в София

Един уикенд в компанията на отрупани с чиста храна маси на над 30 малки семейни стопанства, които са част от farmhopping. Може да  дегустирате и пазарувате домашни вкусотии или да слушате как производители, кулинарни блогъри и готвачи въвеждат в тънкостите около отглеждането на различни култури, животни и приготовлението на някои традиционни храни. В двата дни ще бъдат представени различни производители. Вход – 5 лв, срещу които получавате и чаша вино.
Кога: 12-13 декември
Къде: betahaus Sofia

7. Mish Mach Fest Xmas

Eдин шарен, усмихнат и предколеден празник на оригиналните идеи, талантливите хора и добрия вкус. С участието на Артелие, Muse Shop, Vintage Summer Fashion, Ирина Сардарева - Къща на Шапките,  Amelie Chocolaterie, Rosey's mark, Морава, Blackout Label, и др.
Кога:
12-13 декември 
Къде: Съюз на архитектите в България

8. COSMOS CHRISTMAS MARKET

Селекция от продукти, подходящи за коледен подарък - скандинавски дизайнерски предмети, български иднустриален дизайн, красиви детски дрехи, интериорни решения, аксесоари, керамика, дамски и мъжки дрехи, играчки, чанти, илюстрации, вкусни коледни печива и напитки. Организаторите обещават, че ще има брандове, които за пръв път се показват пред публика.
Кога: 12, 13 декември
Къде: cosmos coworking camp, София

9. Благотворителен АРТ базар

В рамките на една седмица дни ще бъдат изложени авторски произведения на децата от "Дневен Център за възрастни с увреждания" гр. Перник. Ще можете да си купите красиво изработени текстилни чанти, калъфки, картини, меки текстилни кукли и др.
Къде: Salsa La Vista Davce Studio, София
Кога: 14-18 декември 

10. Благотворителен Коледен ВЕГ Фест

Ще можете да посетите различни презентации, лекции, дискусии и коледен базар, както и да похапнете изключително вкусна веган храна. Предвижда се и коледна томбола с награди. Вход за фестивала, за възрастни - 10 лв. Сумата ще се събира с благотворителна цел и ще бъде поделена в полза на 2 веган каузи.
Кога: 19 декември
Къде: Хотел "Хемус" в зали "Преслав" и "Конферанс 1А/Б".

11. Благотворителен коледен фермерски пазар във Варна

Събитие с аромат на семеен уют, вино, сладки с канела и приятелско настроение. В помощ на деца от Варна, които нямат дом и храна. На събитието ще участват малки, семейни производители на храни и напитки, фермери от района, занаятчии, хоби и арт творци.
Кога: 19-20 декември 
Къде: мол Варна

12. Коледен фермерски фестивал -  Бургас

Жителите и гостите на Бургас ще имат възможността да бъдат част от един по-необичаен пазар, който се явява алтернатива на потребителите по време на "Голямото коледно пазаруване".Организаторите от Хранкооп - Бургас са сложили наслов на фестивала - "Моята Еко Коледа". Събитието съчетава чистата, здравословна продукция на местни производители с красивите творби на талантливи български автори. На събитието ще откриете - малиново вино, гхи, хляб с квас, растителни масла, подправки, билки, мед, конфитюри и мармалади, диетични соленки и сладкиши, вино и сок от биоарония и други.
Кога: 19 и 20 декември 
Къде: Флората 

13. Хенд Мейд фест НДК

Традиционен фестивал, чийто домакин е Националният дворец на културата. Ще събере около 200 български автори на ръчно правени неща, които ще представят ръчно изработени артикули. Дори закъснелите за коледни подаръци ще могат да намерят в последния момент своите коледни съкровища.

Кога: 18, 19, 20, 21, 22 и 23 декември
Къде: НДК