Лятото е в разгара си и морската вода, като с магия, ни призовава. Санторини е място, събрало много магии, при това само от добрите вълшебници. Малкият гръцки остров
пленява със залезите, които завинаги отпечатват в зениците ти омайващо златно, червено и лилаво.


Ако и вашият летен път води натам, обезателно прочетете ценните съвети, които подготвихме за вас от първа ръка.

1. През деня на острова е топло и слънчево, но вечер става хладно и ветровито. Сложете в багажа си поне две-три по-дебели дрешки. Сигурни сме, че няма да сте никак щастливи, ако сте с една и съща жилетка на всичките си вечерни снимки.


2. Снабдете се с обувки за вода. Можете да си намерите такива за около 30 лв. в по-големите спортни магазини. По плажовете на Санторини е доста каменисто и влизането във водата е истинско предизвикателство без тази екстра.

3. Ако искате да спестите малко пари, не сядайте в ресторантите, които са с красива гледка към калдерата (от исп. – кратер на вулкан) и залеза. Хапнете в ресторант, който е във вътрешността на града, а после заемете стратегическа позиция на някоя от пейките, които предлагат чуден изглед. Вземете си биричка или вино от близкото магазинче и ще си изкарате също толкова добре, но с тази разлика, че ще платите с около 50 евро по-малко.


4. Не пестете пари от хотела! Едно от най-важните неща в Санторини е изгледът. Има доста хубави места, които предлагат прекрасни тераси с невероятна, спираща дъха гледка, и то на напълно достъпни цени. Потърсете подробно. Имайте предвид, че в град Ия (намира се в най-северната част на Санторини) може да имате изглед към калдерата, но не и към залеза. Попитайте туроператора или администраторите в хотела предварително за това.


5. Задължително си направете екскурзия с лодка! Помолете собственика на хотела, в който сте отседнали за съдействие. Ако ви каже цена от 100-150 евро, не се отчайвайте, а просто попитайте другаде. Има страхотни предложения на цена от 30 евро. Преживяването си струва – ще се разходите по вулкана (препоръчваме удобни обувки!), ще плувате в топлите извори, които са близо до него (носете си бански!) и ще видите приказния град Ия от съвсем различна гледна точка.


6. Градският транспорт на острова е доста удобен и на достъпни цени. Можете лесно и бързо да посетите всички важни места. Има обаче само едно място, от където тръгват автобуси във всички посоки – столицата Фира.


7. На Червения плаж няма място, от което да си купите нещо за ядене или пиене, затова си вземете вода и нещо за хапване предварително. Обуйте сравнително удобни обувки, защото до самия плаж се стига по стръмна камениста пътечка.


8. В старинното градче Акротири няма банкомат, затова предварително се уверете, че имате достатъчно пари в брой.