Знаете ли защо телефонистките трябва да имат дълги ръце? Може би не, защото вече няма телефонистки, а вместо тях работят автоматични централи. Но в недалечното минало ги е е - телефонистки, които са свързвали щекери, за да се осъществят разговорите, и точно това е налагало да имат дълги ръце.

Ето историите на още професии, отдавна изгубени във времето.  

Организатор на оргии
Това всъщност е пра-пра-прадядото на днешния event мениджър. Съществува от времето на Древен Рим. Оргиите по това време обаче нямали нищо общо с безразборния секс. Това били религиозни обреди, свързани с култа към боговете, на които са се събирали предимно богатите хора. Вечерите по тези поводи били съпроводени с изобилие от храна и напитки. На оргиите се канели и жени, за да красят обстановката.

Организаторът на оргии договарял покупките на нужните продукти, намирал подходящо помещение за вечерята, украсявал, следил да има места за всички гости, канел артистите и жените.

Носач на знатни тела
Тези специалисти се грижели за комфорта на знатните и богати хора, като ги носели на специална носилка както из града, така и по стълбите в дома им. Въпреки тежестта на човека и на носилката, движенията трябвало да бъдат плавни, така че носеният да се чувства комфортно.

Писач на текстове с проклятия
Да се говорят обиди в лицето на хората още от дълбокото минало се считало за неприлично. Затова, ако някой искал да каже нещо лошо за друг човек, търсел услугите на писача на проклятия. Може да се каже, че тези писачи са предците на съвременните копирайтъри и журналисти. Те създавали текстове с обиди и хули, които занасяли в храма. Римляните считали, че по този начин божествата ще прочетат написаното и ще накажат човека, за когото са писани.

Работата на писача на текстове не била никак лека – той изслушвал жалбите, измислял проклятия и обиди, а след това ги написвал в подходяща художествена форма. Ето един примерен текст „Парализирай всички крайници на Викториус, колесничар на синия отбор. А на всичките му коне заслепи очите им, така че да не могат да виждат нищо, и разболей сърцата и душите им, така че да не могат да дишат.”

шутШут
Професията на шута е позната от Англия до Русия. Това е актьор, наеман да весели царските особи с думите и акробатичните си номера или пък изнасял представления на улицата. В Русия шутовете започват да стават известни през 11 в., но разцветът на тази професия е през 15-17 в.
Репертоарът на шутовете бил на прост, разбираем за простолюдието език. Разигравали смешни пиески, пеели сатирични песни, играели с дресирани животни, свирели на различни инструменти. Имали маски и костюми за всеки образ.

Шутовете често се събирали на групи и пътували от град на град, за да веселят населението. В средата на 18 в. в Русия техните изяви са забранени. Това не пречи там, както и на много други места, да се развива великолепно цирково изкуство.

Фенерджия
Преди да бъдат изобретени електрическите крушки, за да бъдат осветени и безопасни улиците, се използвали фенери, обикновени пълни с керосин или масло. Фенерджиите ги палели вечер и ги загасяли сутрин. При нужда доливали гориво и сменяли фитилите.

Обезчестител на девственици
В миналото обезчестителите често са били наемани от бъдещите съпрузи, които не искали жената да ги мрази цял живот, заради причинената болка, когато им отнемат девствеността. Колкото и да ви е странно, тази професия съществува и до днес на някои места. На остров Гуам например мъжете обикалят селата и правят секс с девиците. Там е забранено девствениците да се омъжват, а ако едно момиче не се омъжи, то е само в тежест на семейството си. Може би именно тази професия дава началото на днешните сексконсултанти.

телефонТелефонистка
Ако появата на електрическата крушка е оставила фенерджиите без работа, то автоматичните телефонни централи направиха същото с телефонистките. Работата им включвала да приемат обаждането на човека и да го свързват с другия абонат. За целта включвали малък щекер в гнездо с желания телефонен номер.

Работата изисквала значителни физически и психически дадености – ръст над 165 см, дължина на изпънати встрани ръце не по-малко от 128 см (за да може да достига до най-крайните гнезда с телефонни номера), подвижност, спокойствие, добро възпитание. Едно от препоръчителните условия било телефонистката да не е омъжена, защото се счита, че мислейки за съпруга и децата си, тя няма да е концентрирана в работата си. Телефонистките от миналото днес се „трансформират” в работещите в call-центровете, които отговарят на въпроси на клиенти, свързват ги с хора, които могат да решат проблема им и т.н.

Прогресът, разбира се, не спира дотук. И днес развитието на технологиите и човешките отношения, както и нуждите на потребителите налагат появата на нови и различни професии. Така се появява дулата, холистичният нутриционист, виртуалният адвокат, наномедикът и т.н.