Ако имате път през Германия, непременно се отбийте в Мюнхен...

Защо в Мюнхен? Ще ви кажа. Може би знаете, че тук са централните офиси на BMW, на Байер, на прочутия "Алианц Арена", тук се извисяват и кулите на средновековната базилика Свети Павел, но не само заради това ви го препоръчвам. Освен столица на луксозните коли и аспирина, всяка година през октомври Мюнхен става и световна столица на бирата, доброто настроение и неспирните веселби.

Бира и забавления. Бира и наденички. Още бира и още наденички!

Така накратко може да се опише есенният празник Октоберфест в Мюнхен. Но бирата щеше да е просто пенлива кехлибарена напитка в големи тумбести халби, ако не беше заразително жизнерадостната атмосфера на фестивала. Засмяни и весели, понякога и доста пищни германки, разнасят пълните халби, отвсякъде се носи музика.

>>>

Опияняваща е не само бирата, а и ароматът на типичните немски наденички на скара...

От строгите и педантични немци няма и следа. Носиите са заменили вратовръзките, а строгостта е отстъпила място на широката усмивка. Навсякъде са разположени шапита, шатри и атракции като въртележки, влакчета, състезания по надпиване, безплатни дегустации на пенливата течност или на отбрани баварски специалитети.

Няколко думичики и за историята на феста...

Всъщност, този европейски, а и смело бих го нарекла световно известен, фестивал на бирата, води началото си от пищното тържество по повод сватбата на крал Лудвиг I Баварски и принцеса Терезия през октомври в далечната 1810 година. Интересен факт е, че през двестагодишната си история, фестивалът не е бил провеждан само 24 пъти. Причините за това са били бедствия като голямата чумна епидемия, обхванала цяла Европа, войни, природни и икономически катаклизми.

Подобно на венецианския карнавал и пищната "вакханалия" в Рио...

Октоберфест привлича милиони туристи от цял свят. Само за дните на фестивала (тази година това са дните от 20 до 5 октомври), примамени от Нейно Величество Бирата, от прясно изпечените бретцели, вурстчетата и кръшните баварки, в Мюнхен се стичат над 6 млн. гости с една единствена цел – да се потопят в атмосферата на двувековна традиция на веселия и пенливи емоции!

Ако нямате възможност обаче...

през този октомври да посетите бирения фест в Мюнхен, спокойно може да се утешите с неговите варианти (е, не чак в такива мащаби), които се провеждат в някои градове и у нас.

Наздраве! :)