Броени дни остават до Рождество Христово – денят, в който християнските семейства по света ще се съберат около коледната трапеза, богато отрупана с всевъзможни апетитни и празнични ястия. По този повод ви каним на една околосветска кулинарна разходка из различни точки на земното кълбо. Ще видим как изглеждат традиционните коледни гозби на австралийци, мексиканци, китайци, французи и на други страни по света.

Нуга турон (Испания)
Основните съставки, от които се приготвя този коледен сладкиш са мед, захар, белтъци и цели или смлени бадеми.

Прави се в различни размери под формата на кубчета или колелца.

Оризови кнедли (Китай)
Името на този празничен специалитет на китайски звучи "Йоенсио" (yuánxiāo), като ударението пада на последната буква "о". В миналото оризовите кнедли са се славели като мощно лечебно средство. Потапят се както в солен, така и в сладък бульон. Сервират се по време на Пролетния фестивал (Китайската нова година), през дните на зимния Фестивал на фенерите, както и по празниците на зимното слънцестоене. Приготвят се от лепкаво оризово брашно и се пълнят с различни продукти. Методите за правене на Yuanxiao се различават според региона и пълнежите включват шоколад, плодове или подсладена бобена паста.

Коледно пънче (Франция)
Съществува легендата, че поради липса на лекарства през далечния 17-ти век, Наполеон I издал заповед всички семейства в Париж да запушат комините си, за да не се разболеят.

Така, хората се оказали лишени от възможността да запалят огън в огнищата си на Бъдни вечер и да сложат Бъдника да гори.

Френските сладкари обаче не му мислели много и бързо намерили разрешение на проблема. Те създали сладкиш с форма и подобие на отсечено дърво и го нарекли Bûche de Noël, на български - Бъдник.

Десерт "Павлова" (Австралия)
Безспорно, английското влияние върху най-големия остров е оставило своя отпечътак и в света на австралийските кулинарни специалитети. Освен с традиционната коледна пуйка и неотменния английски пудинг, те могат да се похвалят и със свой специфичен коледен сладкиш – знаменитият десерт "Павлова". В началото на 20-век готвачът на хотел Esplanade (гр. Перт Алберт Сакс) бил толкова въодушевен от изпълнението на гостуващата руска балерина Ана Павлова, че измислил десерт в нейна чест.

Снимка: Thinkstock

"Въздушен като Павлова", казвал Сакс. Сладкишът представлявал изтънчена комбинация от целувчена смес, крем и пресни плодове. И не само австралийци, но и новозеландци днес не сядат на коледната трапеза, ако на нея не присъства този великолепен въздушен сладкиш, превърнал се в апотеоз на великия талант на една балерина.

Пай с месо "Туртие" (Канада)
Наричат го Туртие – пай с месо. Изпича се с твърда коричка отгоре, а плънката е от кайма и картофи. В районите по крайбрежието се използва месото на сьомга, което се мели, накълцва или нарязва на кубчета.

Така получената плънка се поставя в тесто и се пече. Овкусява се с лук, чесън, чубрица и смлян карамфил. Сервира се с доматен сос и пикантна плодова заливка. Ястието се консумира от Бъдни вечер до Нова година.

Ромеритос с пикантен сос (Мексико)
Този мексикански коледен специалитет се приготвя от сушени и стрити скариди белтъци. Съставките се омесват на тесто, след което се пържат като палачинки. Към тях се добавя сос от пикантни подправки, сред които и неотменното традиционно чили.

Среща се и вариант с добавен към тях шоколад. Накрая мексиканците включват и задължителната зелена подправка - Romeritos, на която ястието дължи името си. Поднася се по време на празника - Посадас, който е девет дни преди коледните празници.

Маки суши (Япония)
В превод от японски означава "навито суши". Това е един от многобройните видове суши, всяко от които се отличава по начина си на приготвяне, по обвивката и плънката. Формата на маки суши е цилиндрична и се постига с помощта на бамбукова рогозка, (makisu).

Обикновено се увива с нори – лист от сушено водорасло, което обгръща оризовата плънка. По японска традиция рулото се реже на шест или на осем кръгчета и се сервира като една порция.

Сарми (Сърбия)
Този добре познат на българската традиционна кухня специалитет е популярно коледно ястие и в други славянски страни, включително и Сърбия.

Приготвя се от кисели зелеви листа, пълнени с ориз и кайма.

Оризови сладки с кокос (Филипини)
Традиционен за Филипините коледен десерт са оризовите сладки с кокос, наричани "бибинка". Приготвят се с много яйца, сирене и кокосови орехи.

Пекат се в керамични тави и се увиват с бананови листа. Върху сладките се настъргва специално за района бяло сирене и кокосови стърготини.

Коледен тиквеник (България)
След като посетихме някои интересни кътчета на земята и се запознахме с техните традиционни коледни гозби, е време да завършим пътешествието с последна спирка България. Няма как да не отдадем заслужено внимание на българската традиционна баница, или т.нар. тиквеник.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Любопитен факт е, че в някои райони на страната ни към тиквата се добавят и други плодове, като стафиди и кисели ябълки, което му придава нежна стипчивост с още по-завладяващ вкус и аромат.