Понякога ни е много трудно да кажем „Извинявай!”. Думата се въргаля из устата ни, но като че ли запетайката на й се закачва за небцето ни и не пуска израза да излезе навън.

Друг път сипем извинения за щяло и нещяло. Поемаме вина за думи и случки, които не зависят от нас или изобщо не сме казали. А с това буквално обезсмисляме силата на самия израз.

Затова решихме да съберем на едно място някои от ситуациите, в които според нас няма нужда да се извинявате, да се чувствате неловко или да изпитвате вина.

1.    Когато сте на място за непушачи, държите то да си остане такова и не искате да правите компромис дори и заради близки хора.

2.    Нещата, които правите на работното си място, независимо дали са финансови отчети, рекламни стратегии, фотографии или друго, винаги се получават по-добре от тези на останалите от колектива.

3.    Не искате да приемете поканата за приятелство във Facebook на колежка или позната или пък обратното – не й предлагате. Изтрили сте някой от графа „Приятели” във Facebook.

4.    Отслабнала сте повече от приятелката си, а спазвате една и съща диета.

5.    Ако не остане мляко за следващия, след като сте си сипала последните 5 капки в сутрешното кафе.

6.    Откажете на колежка да свършите част от нейната работа.

7.    Наложи ви се да излезете в болнични, с което натоварвате колегите с още работа в и без друго натоварения сезон.

8.    Не излизате на обяд с колежки и не си поръчвате храна за офиса, защото пестите пари (за каквото и да е – от рокля до лекарства за родителите).

9.    Не сте в приятелски отношения с всичките си колежки и колеги – все пак там сте, за да работите, не да се обичате.

10.    Откажете да гледате домашния любимец на приятелка, докато тя е на почивка. Това е отговорност, изисква познания, а ако имате алергия, бебе или хазяинът ви не разрешава да водите животни в квартирата – имате сериозни основания.

11.    Нямате сили и време всяка вечер да готвите за семейството си.

12.    Не харесвате и не ползвате дреха, сервиз или друго, подарено ви от приятелка или от свекървата.

13.    Носите си домашни чехли, по-дебела дреха, собствени прибори или друга лична вещ, когато отивате на гости. Независимо каква е причината - хигиената или просто фетиш, тя си е вашатa причина.

14    Поискате документи за легитимация  на контрольор в градския транспорт, полицай или друго служебно лице, с което ви се налага да комуникирате.

15.    Намерите в храната си червейче, неизмит зеленчук, неизпечено месо или друго нещо, което е свидетелство за проблем, и поискате друго ястие. Може да поискате и да ви приспаднат злополучната поръчка от сметката. Извинението (и комплимент към него) трябва да са от страна на служителите в заведението. Неправилно е вие да се извинявате, мислейки си, че създавате неудобство на персонала с "капризите си".

16.    Не се извинявайте, че често се извинявате.