.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Непредвидимите ситуации по време на пътуване и как да се справим с тях

LadyZone.bg | преди 8 седмици
пътуване
Снимка: iStock
Трудностите по време на пътешествие понякога са дори неизбежни, но колкото по-бързо се справим с тях, толкова по-бързо ще ги забравим

Едва ли има човек, който не се е изправял пред някакъв проблем по време на някое пътуване. Ничия представа за перфектна екскурзия не включва в себе си непредвидими ситуации като проблем с колата, загуба на лични документи или багаж и т.н. Когато решим проблема си, започваме с усмивка да разказваме за случилото се. Нашият Летен гид ще ви даде идеи как да се справите трудностите, които могат да се появят по време на пътешествието ви.

1. Проблем с колата

Едно от най-забавните преживявания, които можем да си организираме, е пътуване с кола. Европа е континентът, който е перфектен за такъв тип пътешествия. От една страна, отворените граници помагат за лесно преминаване от една държава в друга, от друга, множеството интересни туристически места ни запознават с разноцветната култура и история.Дори и колата ни да е минала предварителен преглед, все пак има много непредвидени ситуации, които могат да развалят настроението ни. Например да спукаме гума или някоя част да се повреди. При спешни случаи в Европа можете да се обадите на 112, който е единен номер за всички държави-членки. Така ще се свържете с оператор, на когото да обясните ситуацията. 

Освен ако не пътувате с автомобилен монтьор, със сигурност ще ви трябва сервиз при повреда на колата. Един от най-сигурните начини да намерите такъв е Google Maps, където освен местоположението ще можете да видите и отзивите на клиенти. Ако пакетът ви за застраховка на автомобила няма покритие в чужбина, задължително си направете допълнително и такава, за да сте сигурни, че няма да се разорите за ремонт. Същото се отнася и до застраховка на самите вас, за да сте сигурни, че в случай на злополука от какъвто и да е тип, ще можете да посетите лечебно заведение, без да плащате космически суми.  

пътуване
Снимка: iStock

2. Откраднати документи и пари

Всеки турист е потенциална плячка за джебчиите. Опитните крадци дебнат и неусетно могат да ви откраднат парите и документите. Един от най-добрите начини да се предпазите от това е като не носите всички ценни вещи на куп. Разпределете парите си между куфара и портмонето. Вземете си поне два документа за самоличност (лична карта и шофьорска книжка/паспорт) и си ги разменете с хората, с които пътувате. Така дори вие да станете поредната жертва на крадците, ще сте сигурни, че имате документ за самоличност. Освен парите в брой, заредете и дебитните си карти, които също сложете на различни места. По този начин ще се предпазите от пълно разоряване по време на почивката си. Като цяло плащането с карта в чужбина е много удобно, така че ако вместо в кеш, подготвите парите си в банкова сметка, няма да сбъркате.

джибчия
Снимка: iStock

3. Объркана резервация

Резервирането на хотели и апартаменти днешно време става далеч по-лесно отколкото преди 10 години например. С няколко клика можеш да си платиш нощувките си в хотел на другия край на света. Това за съжаление не гарантира, че не може да стане объркване. Дори в редки случаи, може да останете без покрив над главите си. Прегледайте цялата кореспонденция с хотела и ако е по тяхна грешка можете да настоявате за компенсация. Също така ако сте резервирали през платформа за резервации, то можете да им се обадите, за да получите сигурен съвет спрямо вашата ситуация. Ако закъснеете и пропуснете часа за настаняване или ви се наложи да пътувате ден по-късно, то говорете с хотела, за да имат предвид забавянето ви. В случай, че резервацията ви не бъде призната и няма къде да отседнете, най-добрият вариант е да се допитате до местни, които да ви насочат към сигурно място. А имате ли достъп до интернет, нещата много се улесняват и набързо можете да откриете наблизо апартамент или хотел. Трябва да сте подготвени, че в последния момент цената на същите стаи може да е по-висока.

5 грешки, които да не допускаме при пътуване в чужбинаСезонът на дългите ваканции наближава!

4. Изгубен багаж

При пътуване със самолет често се случва багажът на някой от пътниците да се загуби. Няма как да се предпазите от подобна спънка. Нямате друг избор освен да отидете на сериозен шопинг. Разбира се, затова трябват средства. Ако търсите как бюджетно да си „съберете“ отново багажа за почивката, добър вариант са магазините, които са втора ръка. Кой знае, може да намерите интересни находки.

пътуване
Снимка: iStock

5. Да се загубиш

Когато сме в нов град лесно можем да се изгубим по непознатите ни улици. Днешно време разчитаме на GPS и онлайн картите, с които технологиите ни помагат да се стигнем безпроблемно до всяка точка. Има и доста случаи обаче, в които техниката ни може да се обърка. Затова е добра идея да си вземете и карта на хартия, която няма как да сбърка. Но дори да се изгубите, не е толкова страшно, може да намерите някое скрито бижу на града, в който сте.

Често не можем да намерим и къде сме паркирали колата си, но това е проблем, който лесно можете да предотвратите. Използвайте функцията “Drop a Pin”, с която можете да запаметите местоположението си и след това лесно да се върнете там. Ако пък объркате пътя, докато сте в колата, то табелите стават най-добрите ви приятели или поне докато GPS-а ви не се ориентира.  

пътуване
Снимка: iStock
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?