Всички знаем, че летният сезон в България насища улиците ни с множество туристи. Балканската соцекзотика притегля хора отвсякъде. Причините са различни - като започнем от ниските цени и стигнем до невероятните природни и исторически забележителности. Няма как да не ни направи впечатление какви са туристическите групи, които заливат градовете ни. Като се замислим хората рязко променят обществените си навици, когато отидат в чужбина. Ярък пример за това е смиреният българин, който спазва всички норми, когато прекрачи границата, а докато си е в милата родина, дори и не знае какви са те. Той обаче не единственият с променливи навици. Ето кои са най-ярките туристически групи, които ни посещават през летните месеци.

1. Започваме с азиатците, които преобладават в актьорския състав на туристическите комедии. Изгубени в напълно непознатата за тях култура, техните фотоапарати щракат на посоки, когато видят на живо картинки от пътеводителите си. Понякога могат да бъдат леко натрапчиви със своите милиони изисквания, а българският темперамент лесно може да остане неразбран за азиатските ни посетители. Случва се да се обидят от резкият тон на нашенци, но екзотиката, която представляват Балканите за тях, успява да замаже положението и все пак посетителите ни да останат доволни.

Снимка: iStock

2. Продължаваме със западните ни любимци – англичаните. Не знам какво е ежедневието, което водят, но тук сякаш падат всичките им задръжки. За английските ни посетители соцекзотиката е невероятно преживяване, за което се носят много легенди. Често пътуванията, които си организират по Българското черноморие, не са почивки за черния им дроб. Комбинацията от евтиния алкохол и умението на българина да се забавлява ни изтрелва на челните места в класациите за „парти туризъм“. Въпреки промилите в кръвта, английският джентълмен винаги остава на крака и се държи възпитано спрямо българските си домакини.

Снимка: iStock

3. Нека не забравяме германците, които препълват българските клубове. Шумните им разговори ни заобикалят отвсякъде. И те подобно на английските си приятели винаги се държат на ниво. Поне през деня. Вечерно време емоциите им сякаш ескалират до безкрай и не могат да сдържат поривите си за забавление. Естествено, не правят проблеми като нашенци в клубовете, просто са по-шумни, а танцовите им умения също не са за изпускане. Германците винаги са приятно изненадани от българите и много харесват културата ни. Въпреки огромните разлики в културата ни, те уважат качествата на българина.

Снимка: iStock

4. Продължаваме с експресивните гърци. Ако се заслушате няма как да не чуете гръцка реч. Тези посетители най-често са спокойни, обикалят през деня, защото както знаем не ги е страх от жегите. Радват се на историческите ни забележителности, въпреки че винаги забелязват недостатъците ни. Гърците, колкото и да го прикриват, си ни харесват. Обожават българските ястия и особено напитките ни. Сигурна съм, че всеки грък, който ни посети остава доволен. И може да не ви се вярва, но през миналото лято южните ни съседи са на второ място по брой сред туристите, които са ни посетили.

Снимка: iStock

5. Пътешествениците, които носят огромни раници, изобилстват в културните центрове на България. Те обожават да се срещат с нови култури и са готови да черпят с шепи от нашата. България се оказва достъпна дестинация за тях, а историята, която имаме винаги ги впечатлява. Те са много културни и винаги се отнасят учтиво с хората около себе си. Естествено, почти всеки пътешественик остава зашеметен от родните ни забележителности и топлата атмосфера, с която се сблъскват. 

Снимка: iStock

6. Последно, но не на последно място са руските ни „братя и сестри“. Те най-много си обичат Черноморието ни и там изобилства от тях. Могат да бъдат и безпрецедентни в действията си. Никой не може да имитира руснакът. Той има леко респектиращ поглед и не крие емоциите си. Понякога са досадни с подхода си, според който вичко трябва да става както те го искат. Най-много тази тяхна черта се забелязва, докато пазаруват по българските магазини и са готови да минат през всекиго, за да стигнат до роклята, която са си харесали. Силният северняшки характер на руснаците отказва да приеме „не“ за отговор. Това не означава, че не ни уважават. Руснаците сякаш се чувстват свързани с нас и културата ни. Приличаме си по много национални черти. Една от тях е любовта ни към забавлението и твърдия алкохол.  Това превръща руските туристи в най-забавните посетители на летните клубове по Черноморието.

Снимка: iStock

Без значение какви навици имат туристите, ние ги посрещаме с отворени сърца и топли усмивки. Колкото и да не го показваме понякога, българите сме гостоприемен народ. Не делим хората на националности и се радваме да научим по нещо ново от всяка култура. Дори да е скрита някъде дълбоко тази черта на народопсихологията ни, тя винаги ще си остане част от нас.