.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Най-женските български имена

| преди 7 години
Най-женските български имена
Отляво надясно - Мария, Иванка, Виктория, Йорданка, Елена. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Мария, Иванка, Елена, Йорданка, Росица и т.н.

Декември и януари са месеците на именните дни, а днес пък празнуват всички носещи името Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка. По повод днешния Анинден решихме да потърсим, кои са най-разпространените български женски имена, какво означават и кога празнуват техните собственички.

По данни на НСИ от началото на тази година 124 хиляди българки носят името Мария. На второ място по разпространение сред жените е името Иванка – близо 71 хиляди. Следват Елена, Йорданка, Росица, както и по-новите Александра, Виктория…

Ана, Анна – на латински означава вълна (морска). Дамите с това име празнуват на 9 декември, ден на Св, Ана, или Успение на Св. Анна на 25 юли.

Александра – името е от старогръцки произход и означава защитник на мъжете. Александра е и едно от имената на гръцката богиня Хера. Дамите, носещи това име имат три възможности да празнуват през годината: 30 август - ден на Св. Александър, Йоан и Павел, патриарси Цариградски; 23 април -  св.мчца царица Александра; също и на 23 ноември.

Виктория – дамите, носещи това име са истински победителки, защото в превод от латински то означава победа, победителка. Те също имат две дати, на които могат да празнуват, че носят красивото име – 18 април и 11 ноември.

Даниела – името означава божи съд. Отбелязва се на 17 декември, когато църквата празнува Деня на Св. пророк Даниил.

Десислава – името произлиза от старобългарските “десити”, което значи “намирам” и думата “славa“ и означава да постигне слава, да намери слава. Всички дами намерили славата празнуват на 3 юли.

Иванка – произходът на името е еврейски и означава бог е милостив. Имен ден Иванка отбелязва на 7 януари – Иванов ден

Йорданка – името е женска форма на Йордан – река в Палестина. Дамите, носещи името Йорданка празнуват на 6 януари - Йорданов ден, когато църквата чества Богоявление.

Елена – името има гръцки произход и се превежда по няколко начина – светлина, ореол, сияние, избраница, светла като слънце. Всички Елени празнуват на 21 май – Св. Константин и Елена.

Мария - името е с еврейски произход и означава любима, постоянна, желана. Имен ден отбелязват на 15 август.

Росица – росна, чиста и благодатна. Така се тълкува значението на името. Дамите с това име празнуват на две дати – Цветница (съществува цветен, наречено росен) или на Еньовден – 24 юни.

Нека не се обиждат и други притежателки на широко разпространени български имена - Марийка, Никол, Симона, Йоана, Гергана, Теодора, Рая, Моника, Михаела, Ванеса, София, Десислава, Анелия, Цветелина, Калина и още, и още...

Ключови думи:
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Още по темата
Къде ще ходите на море тази година?