Празниците обикновено водят началото си от древни време и още по-често се изразяват в това хората да се съберат, за да пийнат, хапнат и да се повеселят заедно. Но не винаги е нещата следват този ред  – вижте кои са изключенията.

Фестивалът Тинку

Това е един от най-неприятните фестивали за съседите. Всяка година през май в Боливия хората отиват в малкия град Мача, за да празнуват този фестивал, който се прави за добра реколта. Идеята за него се състои във вярването, че древната богиня Пачамама ще награди хората с добра реколта, само ако има кръв. Тъй като хората са твърде благоразумни в днешно време, за да принасят жертвоприношения, те просто се...бият.

Деня на Бермуда

Друг странен празник е Деня на Бермуда, който се празнува всяка година на 24 май на карибския остров. На този ден късите панталонки „бермуди“ са били официално разрешение за носене по време на официални бизнес срещи. 

Корейските дни на азбуката

Ако мислите, че е странно азбуката да си има собствен празник, трябва да питате хората в Южна Корея, които вероятно считат, че само 2 дни не са достатъчни за това. Всяка година на 9 октомври те празнуват денят Хангул. След това, пак празнуват празника на азбуката си на 15 януари.

Ла Томатина

Ако искате да участвате в най-голямата хранителна битка в историята, тогава със сигурност трябва да посетите Испания през август. На Ла Томатина сражението с развалени домати е епично и продължава цяла седмица.

Маймунският бюфет

Всяка година на последната неделя от ноември в Тайланд се отдава почит на маймуните. Това вероятно се е зародило от легендата, че могъщия древен герой Рама е дал провинцията Лопбури на маймунския крал Хануман. Така че на този ден за маймуните се носят килограми зеленчуци и свежи плодове.

Болас де Фуего

Това е един от най-странните в тази класация. Просто защото по време на него хората се замерят с горящи парцали, напоени със запалителна смес. Тази стара традиция се провежда всяка година на 21 август в град Нехапа в Ел Салвадор от 1685 година насам. Вижте как се правят запалителните приспособления във видеото долу.

Процесията на кравите

На произволен ден през август в долината Катманду в Непал можете да станете свидетели на друг странен празник. Всяко семейство, в което е имало починал човек през годината, води кравите си по улиците с идеята, че по този начин помага на мъртвия да стигне до Рая. Интересното е, че атмосферата не е никак тъжна – има силна музика, цветни паради и пр.

Сламената мечка

Всички знаят, че на Хелоуин децата се обличат в костюми и обикалят къщите за сладки и лакомства. Е, има празник, на който възрастните се обличат в костюми (от слама) за бира и храна. В края на празника костюмите се изгарят. Този празник провежда всяка година на първия понеделник след Богоявление в британския град Уитълсий.