Служебните взаимоотношения изискват тактичност. Не се засягайте лично от професионален проблем. По-добре изразявайте мнението си, ако не сте доволни от развитието на конкретен случай. Обсъждането на тежка тематика не започвайте в ден, когато всички са претрупани с работа.

Не толерирайте арогантно поведение и целенасочено злепоставяне пред останалите колеги. Бъдете убедени, че заплахи и закани не са мотивация за ефективна работа. Дори шефът ви да е много взискателен, не приемайте да ви повишава тон. Направи ли го, изваждайте тефтера и записвайте кога и какво ви е казал. 

Първата стъпка към подобрение на отношението ви към шефа, е да си направите равносметка. Вгледайте се по-дълбоко наистина ли е толкова непоносимо положението. Ядосвате се, само защото ви затрупва с извънредна работа или има много по-сериозни фактори. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Разсъдете на спокойна глава дали е толкова зле ситуацията, в която се намирате, за да напускате. Бъдете наясно със свои негласни граници, които ви държат щастливи и удовлетворени от работата. Поемайте вината за грешките си, вместо да вините другите.

 

Работа трябва да ви носи удовлетворение. Това, което зависи от вас, е да не мислете постоянно за нещата, които ви дразнят. 

Освен за споделяне на проблеми, отивайте при шефа и с предложение за решаването им. 

Поставете се на мястото на шефа. Може би от тази перспектива ще погледнете на нещата с други очи и ще подобрите настройката си спрямо него.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

 

 

Начинът на комуникация избира шефът - лични разговори или с имейли. Вие трябва да се съобразите и да направете компромис с вашите предпочитания, заради субординацията. Вместо да се тревожите се съсредоточете върху позитивната промяна. 

Фокусирайте се в точността и идването на работа навреме. 

Когато началникът ви дава задача, повторете на глас задачата и сроковете. По-този начин ще избегнете възможните дребни недоразумения. 

Основната ви цел е да спечелите доверието на шефа.

Бъдете постоянно информирани в своята сфера на действие и се стремете да не се налага да ви се повтарят нещата по два пъти. Когато покажете, че сте човек на когото може да се разчита, че сте отговорени и стабилни личности, ще се окажете в отлични взаимоотношения с шефа.

Още по-ценно завоевание след спечеленото доверие е извоюваната самостоятелност за изява и творчество в работата. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images