Предстои ви да поканите ваши много важни бизнес партньори на вечеря и за вас е наистина много важно да се справите добре с тази задача. От впечатлението, което ще създадете по време на нея, в голяма степен ще зависи и изхода от сделката, която искате да сключите и колко изгодна ще е тя. По принцип строги правила, за това как да се държите не съществуват, но ако вземете под внимание някои трикове, със сигурност вашите делови партньори ще останат очаровани от старанието, което проявявате, дори и в малките детайли.

1. Заведението
Изборът на ресторант и хората, които ще поканите до голяма степен ще даде тон на деловата вечеря. Тъй като не можете да си избирате хората, които ще присъстват, другият елемент подлежи на промяна и избор. Ако се спрете на елегантен , не толкова скъп ресторант ще е много по-добре, ако изберете някоя пицария, например. Освен това ако ви предстои сключване на важна сделка, не му е сега времето на експериментирате с най-новия индийски ресторант в града. Заведете партньорите си на място, на което сте сигурни в обслужването, качеството на храната и познавате менюто. Това ще ви даде увереност, защото ще бъдете в изцяло свои води.

2. Локацията
Без значение колко шикозен е ресторантът, на който сте се спрели, ако мястото, на което той се намира е неудобно като локация, бизнес партньорите ви няма да се почувстват комфортно. Локацията трябва да е съобразена с хотела, в който са отседнали вашите клиенти, да е в популярна промишлена зона или място, за което всички знаят.

3. Цената
Това, колко е скъп ресторантът, на който ще се спрете е от особено значение. Затова изберете златната среда: нито много скъп, нито много евтин. Цената, която сте готови да платите за вечерята ще „разкаже” много неща за вас на бизнес партньорите и клиентите ви. По време на самата вечеря позволете първо на гостите да изберат ястие от менюто. Вашият избор трябва да е близък по ценова категория до техния, за да не ги карате да се чувстват неудобно ако някой от тях си поръчат някое екзотично ястие, а вие се задоволите само с традиционна салата.

4. Изборът
Преди да изберете мястото се уверете, че бизнес партньорите ви харесват или не са алергични към любимото ви суши. Ако няма как да разберете какви са им предпочитанията, тогава се спрете на нещо неутрално – ресторант, предлагащ избор от няколко вида кухни.

5. Резервацията
Винаги правете резервация предварително. Да стърчите на бара в ресторанта, а и да карате и вашите клиенти да го правят няма да е най-доброто начало на бъдещи бизнес отношения. Това ще създаде и лошо впечатление за това колко неорганизирана сте.

6. Виното
След като сте бизнес дама не е нужно да сте и експерт по вината. Ако не можете да се похвалите със завидни познания в тази област – не се притеснявайте. Добрите ресторанти и сервитьори винаги ще ви предложат нещо по ваш вкус. Все пак можете да се ориентирате и в менюто. Вината там са категоризирани (в повечето случаи) по вид и регион. В някои менюта има определени вина, които се препоръчват за определено ястие.

7. Бъдете себе си
И накрая не забравяйте, че клиентът или партньорът ви е избрал точно вас, защото харесва освен престижа, който излъчвате, и вашите маниери, поведение, а и заради вас самата. Затова по време на бизнес вечеря бъдете преди всичко себе си.