На 6 май отбелязваме и Деня на храбростта и Деня на българската армия. Днес празнуват тези, които носят имената Георги, Гергана, Геновева, Ганка, Генчо и други.

В Деня на храбростта може да изпитате и собствената си смелост. Имате страхове - предизвикайте ги. Единственият начин да ги преборите е като се изправите лице в лице с тях.

Днес, на Гергьовден, започва по-топла и по-трудолюбива половина на годината. От положените усилия зависи какво ще се прибира в другата половина на годината, която се свързва най-вече с Димитровден.

Снимка: iStock



Според народната традицията на празника се прави курбан на светеца с агне. В църквите, които носят името на светеца, се отслужва празничен молебен и се дава тържествен обяд за всички жители на населеното място.

У дома към печеното агнешко можем да добавим и специална питка. Обикновено тя се декорира с цветя, агънца и пиленца от тесто.

Според народните поверия, ако на Гергьовден вали дъжд, годината ще е плодородна. Народът е казал - всяка капка гергьовски дъжд носи жълтица.