Дори да не сте почитатели на музиканта Сам Смит, вероятно сте чували за него покрай филма за Джеймс Бонд „Спектър“. Смит изпя песента „Writing’s on the Wall“ (в случай че не сте запознати с поредицата за агент 007, трябва да знаете, че всеки от филмите започва с оригинална песен, която обикновено става известна колкото филма, ако не и повече) и получи наградите „Оскар“ и „Златен глобус“ през 2016 г. Още тогава Смит заяви, че се гордее да бъде първият открит хомосексуалист, който получава „Оскар“. Наскоро обаче неувереността в собствения му пол нарасна до такава степен, че музикантът помоли хората вече да не го наричат „той“, а „те“.

„Реших да променя местоимението за себе си на ТЕ/ТЯХ, след като цял живот бях във война със собствения си пол и сега избрах да се приема такъв, какъвто съм, вътрешно и външно.“

Сам Смит е помолил за това първо роднините и приятелите си и след като е открил, че така наистина се чувства по-добре, е решил да отправи молбата към медиите и феновете си. Това разбира се предизвика доста критични коментари, но решението му беше защитено от доста хора Журналистката Вони ле Клерк написа, че езикът е жив и променящ се, така че нищо не пречи да се използват каквито местоимения пожелае човек, дори да звучат неправилно: „Не е добре да използваме граматиката като оправдание за подигравки и трансфобия“, допълни тя.

Снимка: Getty Images

Певецът за пръв път призна, че е гей, през 2014 година, а няколко години по-късно, през 2017 г, заяви, че не може да определи дали се чувства повече като мъж или като жена, но определено не е хетеросексуален мъж: „Чувствам се толкова мъж, колкото и жена.

Откакто бях малко момче или по-точно малко човешко същество, винаги съм се чувствал некомфортно да бъда мъж. Понякога по-силна е мъжката ми страна, друг път женската. Всички ние сме смесица от много неща. Всеки сам създава себе. Аз не съм мъж или жена. Нося се някъде по средата между двете.

Музикантът обмисля също така да си направи и операция за смяна на пола.