Докато 80-те бяха времето на топ дизайнерите, а 90-те на супермоделите, сега модния бизнес има нов диктатор - супержурналистите. По време на седмиците на модата тези дами са фотографирани повече от моделите и знаменитостите, което превърна и самите тях в звезди.

Всеки човек, който се интересува повече или по-малко от мода, познава редакторите на Vogue, Ана Уинтър (Vogue САЩ) и Анна Дело Русо (Vogue Япония), както и много техни колежки.

Но през последните години в една от водещите медии се превърнаха модните блогове и това осигури на техните създателки места на първите редове на всички модни ревюта. Нещо повече - дизайнери и модни марки изявяват все по-силно желание сътрудничат с тях.

Това, което кара хората да се интересуват от блоговете: в модните списания моделите изглеждат перфектно и често са облечени с недостъпни за средностатистическата жена дрехи, докато модните блогъри показват истинска, достъпна мода и то не представена от някой модел или известна личност, а от самите тях.

Ето и някои от най-известните и влиятелни блогъри:

 Киара Ферани от The Blonde Salad

The Blonde Salad е може би най-известният блог за мода - на ден има над 600,000 посещения от цял свят. Киара е студентка по право в Милано и стартира блога си през 2009 година. Само няколко месеца по-късно е поканена на седмицата на модата в Милано. Тя е първата блогърка, поканена на подобно събитие и фотографите проявяват голямо желание да я снимат. По-късно се появява в много водещи сайтове и списания за мода, а от там - посещенията на блога й нарастват драстично. В момента харизматичната блондинка не се задържа често у дома. Тези, които следят блога й, вероятно са забелязали, че почти всяка седмица Киара е в различна държава -  за да се снима за някое списание или модна къща, както и за модни събития или коктейли.

 

Красивата италианка притежава силна харизма и неoспорим стил. Киара представя последните модни тенденции, но изцяло ги интерпретира по свой вкус и създава стил, който се харесва не само на читателите й, но и на много модни дизайнери и редактори. Снимки на Киара Ферани са присъствали не веднъж във "Vogue" и други водещи модни списания. Тя работи с дизайнери и модни къщи като Louis Vuitton, Burberry, Yamamay, Luiza Barcelos и марки като Zara, Mango, H&M и много други. Киара създаде и своя модна линия за обувки "Chiara Ferragni" и има над 359 000 харесвания в Facebook. Успехът на блога й е огромен, а в момента Киара публикува статии повече от един път на ден в блога си, което кара нейните читатели да го проверяват постоянно.

 


Кристина Базан от Kayture


Кристина води блога си от Женева, Швейцария, но е родом от Русия. Едва на 20 години симпатичната блондинка знае четири езика: руски, английски, френски и немски, но блогът й е само на английски. Кристина никога не е работила като модел, но се е явявала на "Мис Швейцария". Блогът на Кристина придоби голяма популярност през последната година и Kayture вече има по 11 милиона посещения на месец. Кристина работи в блога заедно с приятеля си - фотографа Джеймс Чардон. Запознават се още в гимназията, след като Джеймс я потърсил с молбата да го научи на руски език. Кристина признава, че идеята за блога е била негова, той я снимал с различни тоалети всеки ден след училище.Тъй като блогът им в момента е един от водещите в света, на Джеймс и Кристина постоянно им се налага да обикалят модни събития по цял свят. На красивата блогърка тази година й се наложило да вземе трудното решение да не се записва в университет, защото няма време за него.

 

 

Красотата и миловидното излъчване на Кристина са омайващи за читателите й. Стилът й е женствен и елегантен, но закачлив. Тя присъства на всички седмици на модата, където смайва с невероятните си изискани тоалети. Кристина участва в реклама на Louis Vuitton за новият им магазин в Швейцария. А преди месец откри ревюто на спортната колекция на Mango в Москва. На практика тя е първият блогър, дефилирал на модния подиум.

 

Никол Уарн от Gary Pepper

Никол е от Австралия и заедно с приятеля си - фотографът Люк Шадбот, създават блога Gary Pepper. Снимките на Никол и Люк са като от страниците на луксозно модно списание. Никол започва блога с цел да представи дрехите от онлайн магазина си и да привлече повече клиенти, но интересът към нея и блога й се увеличават, затова тя започва да набляга на неговото съдържание. Заедно с половинката си пътуват из целия свят и търсят най-прекрасните места за снимки. Тоалетите на Никол и околната среда винаги са в синхрон. Тя работи с водещи модни дизайнери Louis Vuitton, Dolce&Gabbana, Chanel и Gucci са само някои от тях.

 

Стилът на Никол е неоспоримо елегантен и женствен - дрехите й са висша мода. Никол никога не изневерява на стила си, независимо дали е на модно събитие или на разходка - винаги е елегантна, вероятно няма да видим нейна публикация по джински и маратонки.

 

Андреа Торес от Style Scrapbook

"На хората им е интересно с какво съм облечена всеки ден, затова посещават блога ми", признава Анди. Андреа Торес е родена в Мексико и от малка мечтае да се занимава с мода. Като дете била много висока и майка й трябвало да й шие дрехите, от нея Андреа се научила как се прави това и искала да стане дизайнер. Когато пораства обаче осъзнава, че в родината си няма бъдеще като моден дизайнер, затова записва интериорен дизайн. Но вместо да записва лекциите си, тя по цял ден рисува дрехи - страстта й към модата и желанието й да работи в модния бизнес са по-силни от самата нея. Анди напуска университета и подава СиВи във всяко модно списание в Мексико, но те всички й отказват. Тогава тя решава да се премести в Париж и да учи мода, но това се оказва по-трудно отколкото изглежда и така и не се осъществява. Година по-късно приятелят й се премества в Амстердам, за да учи. Анди тръгва с него, без планове с какво ще се занимава там. През 2007г. създава блога си, който с годините става все по-популярен. В момента Style Scrapbook е един от водещите модни блогове, а Анди присъства на всички седмици на модата и пътува по цял свят. Тя все още живее в Амстердам.

 

Стилът на Анди е спортно-елегантен, изчистен, но в никакъв случай консервативен. Тя обича да носи спортни тениски и пуловери с големи блестящи колиета и прави странни комбинации на материи и цветове, но абсолютно винаги успешни. Анди и Киара са приятелки и също като нея Анди работи с много дизайри и модни марки и снимките й се появяват често в модните списания. Преди няколко години Андреа беше избрана за "момичето на Mango", конкурс проведен от Mango за най-добре облечена блогърка с дрехи на бранда и получава награден фонд от 5000 евро. До сега, Анди работи с тази модна марка и през лятото на 2012г. заедно с Киара и Каролина (www.fashionsquad.com) създадоха колекция от аксесоари за Mango.

 

 

Дени Елиас от The Chic Muse

 

Дени Елиас също е родом от Мексико, но живее в Париж и създава блога си май 2009 г.. Дени е модел и винаги е имала интерес към модата. Започва блога си като хоби, но по късно се превръща в професия. Тя работи с модни дизайнери и марки като Louis Vuitton, Versace, Bulgari, Kenzo, Diesel ,American Apparel, Manolo Blanik, Elie Saab и Zagna. Снимала се е като модел на American Apparel в САЩ . В момента Дени освен блогър и модел, е и стилист.

 


Стилът на Дени е силно повлиян от парижката мода, тя винаги изглежда аристократично, дори когато е с джинси и маратонки. Нейната запазена марка са червеното червило и ретро очната линия.

 

Юлиет Качинска от MafFashion

 

Юлиет е блогърка от Варшава. Тя е звездата на сайта за улична мода lookbook.nu, където хора от цял свят качват свои снимки и другите гласуват за тях. Твърди, че черпи  вдъхновение от хората на улицата и от музиката. Във всяка своя публикация освен снимки, Юлиет добавя и по една песен, от която е била вдъхновена за днешния си тоалет. Красивата блогърка признава, че обработва снимките за блога си съвсем сама и това й отнема по 5-6 часа на ден.

Юлиет е канена предимно на модни събития и ревюта в Полша, но тази година присъства на модното ревю на Rihanna for River Island в Лондон. Тя работи също и като модел, нейни снимки се появяват в много водещи полски списания за мода. Стилът й е по-спортен и обожава да носи всякакви цветни и ескравагантни клинове, шапки и интересни обувки. За съжаление води блога си само на полски, но е толкова харизматична, че хора от цял свят го следят, дори и да не разбират какво пише.