Парите въртят света – това е казал преди много-много години един известен човек. Днешните социологически проучвания доказват същото. Разумът и любовта значително отстъпват в класацията за влияние. Възможно ли е парите да имат такава сила или около тях има нещо мистично?

Пари при пари отиват

Това е едно от най-разпространените твърдения, които сме чували още в детството си. Но всъщност още древните гърци са споделяли тази философия. Следвайки това правило, би било разумно винаги да оставяме по една банкнота в портфейла си, така че той никога да не остава  празен, дори и след разточителни турове по магазините.

Тази хитрост може да прилагате и за дрехите. Когато прибирате дебелите палта, сложете в някой джоб монетка от 1 лв. или дребна банкнота. Не е задължително да правите това с всички дрехи. Идеята е да не оставяте джобове съвсем празни. Банкнотата ще привлича и други банкноти – това е най-голямата магия на парите.

Друга идея за спестовност е да отделяте минимум 20% от ежемесечния си бюджет. Тази практика не само ще ви научи да спестявате, но и малко по малко ще натрупате известна сума.

Евтиното излиза скъпо

Това е другата страна на медала. Излишната спестовност може да навреди. В желанието си да спестим пари и да не харчим излишно, купуваме нещо, което е по-евтино, а то се оказва и по-некачествено. В такъв случай излиза не само, че няма полза, но и че спестовността е вредна.

Парите обичат да ги броят и подреждат

Това е едно доста разпространено суеверие. Именно то кара много младоженци в брачната нощ да броят събраните от гостите на тържеството пари. Счита се, че щом с много пари започва първия ден от брачния живот, такъв ще бъде той и занапред.

Според други народни поверия парите не бива да се броят вечер или след залез слънце. Това може да доведе до фалит. Не бива да се правят и планове как ще бъдат похарчени още неполучени пари или да се прави сметка на чужди пари.

Към парите трябва да се проявява уважение. Те не бива да се мачкат, мокрят и късат.
Подреждайте банкнотите в портфейла си, според стойността им – по-големите при по-големите, по-малките при по-малките. Редът в портфейла означава регулярност и при получаването на пари.

Колкото повече давате – толкова повече получавате

Основно свойство на парите е постоянно да са в движение. Една народна поговорка гласи „Вземай пари с удоволствие, давай пари без съжаление”. Парите, които са придобити бързо (от хазартни игри или намерени) трябва и бързо да бъдат похарчени. Счита се, че в противен случай носят нещастие. Най-добрият вариант е да ги дадете за благотворителност.

Други вярвания, свързани с парите:

  • Парите трябва да се вземат с лявата ръка, а да се дават с дясната.
  • Не вземайте заем във вторник – няма да може да го върнете дълго време.
  • Пари назаем се дават и вземат само сутрин, в никакъв случай вечер. Ако все пак това се наложи, не вземайте/давайте пари ръка от ръка – оставете банкнотите на масата и ги вземете оттам.
  • Ако ви сърби лявата длан – ще вземате пари; ако ви сърби дясната – ще давате.