На 8 септември Българската православна църква отбелязва празника Малка Богородица. Той бележи раждането на Пресвета Богородица, а носи също и името Рожен. Той е един от трите големи празника, посветени на Богородица. 

Традициите гласят, че този празник се отбелязва основно от жени, за да им помага Богородица при беди и трудности, да бъдат здрави и да имат леко раждане. Смята се, че и Божията майка е покровителка на самотните и изоставените, на сирачетата. Обичай е да се прави курбан от женско животно - най-често овца, от който се раздава именно на бедните и нещастните. 

В чест на Богородица на този ден се меси голяма пита, наречена Богородичен хляб. Той се разчупва и се раздава на членовете на семейството, като парче от него се нарича за къщата. Освен това на празника жените не бива да шият или тъкат, за да бъдат здрави децата. 

На този ден жените носят и дарове в църквата, като ги поставят под иконата на Света Богородица. Народните обичаи гласят и, че се вари жито, което се носи за освещаване в църквата, а след това се раздава за здраве. 

На този ден празнуват всички дами, носещи името Мария. А то означава любима. Дори и да нямате имен ден, мили дами, отбележете празника подобаващо! Честито!