.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Мама или бизнес дама

| преди 7 години
Мама или бизнес дама
Идеята да работиш, да прекарваш възможно най-много време с децата си и да си домакиня е трудно постижима, но не невъзможна. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Или няколко решения на проблема, който мъчи много майки с високи професионални постове...

Ти си добре образована, амбициозна и по всичко личи, че най-накрая си намерила своето място, където си истински ценена и се чувстваш завършен професионалист. Но! Изведнъж се явява друго, което отклонява погледа ти от постиженията и напредъка в този аспект. Бебе.

Мама или бизнес дама? Този въпрос мъчи много модерни и образовани жени, които ще стават или наскоро са станали майки. Ние смятаме, че все пак има не едно и две решения. Виж какви.

Ако залагаш на традиционното и си възпитана в патриархалния дух на българското семейство, може би ще избереш за себе си простата истина: жената е създадена преди всичко, за да стане майка. Личното, в това число и желанието да израснеш професионално, ще остане някъде назад, за да освободи място за бебчо. И защото майката трябва да знае мястото си и да не гледа много-много себе си, а предимно да мисли за бъдещето на отрочето. За жалост за някои и радост на други – все още битува мнението, че кариеристките осакатяват децата си. Дали?

Средният вариант е сякаш най-приятен, но може би и най-трудно постижим за повечето работещи мами. Идеята да работиш, да прекарваш възможно най-много време с децата си и да си домакиня на ниво, е добра. Но предимно на теория. На практика това е трудно постижимо, но все пак не е невъзможно. Като не забравяме мултифукционалността на българската жена, нещата изглеждат по-възможни за случване. Нима вярваш, че пълното щастие е химера?

По-радикалните майки с високи длъжности имат и друг вариант, който, обаче, е спорно дали е най-добрият за детето, което има нужда от внимание и любов най-вече в ранните си години. И то лично от теб, а не от баби, дядовци, гледачки или специални приятели...

Жените, които имат сериозни позиции, винаги могат да си позволят да компенсират липсата на внимание към децата си с най-добрите бавачки, най-скъпите детски градини и най-новите играчки… Дали това е адекватен заместител на майчината любов, е тема на дълга дискусия. И все пак – ти сама избираш варианта за себе си, а понякога ранния социален живот на детето ти би бил едно добро начало на израстването му.

Остава ти да вярваш, че когато бебето порасне, ще бъде достатъчно зряло и умно, за да разбере, че си го направила за него – за да расте сигурно и да се гордее с постиженията ти на бизнес мама.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какво бельо носят вашите половинки - мъжете?