Тя има енергията на 8-годишно момиче и сърце, пълно с любов и в мащаби, за които дори не подозираме. Талантът и усмивката са друга неизменна част от профила на Люси Дяковска, която отново е сред посланиците на кампанията „Да изчистим България заедно“, част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone Люси отговари на няколко въпроса, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чийто организатор е bTV.

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това според теб?

Това ще бъде един от най-значимите дни за нашия свят през тази година. Ако изчислявам правилно, означава, че 80 процента от целия свят ще направят нещо, което никога не е правено. И ще помислят, вероятно за първи път в един и същи ден, за това, че нещо не е както трябва – с нашето отношение към природата. Защото ние виждаме, че отношението на природата към нас вече не е ок. И всичко е свързано с това как оставяме нещата след себе си.

Имам чувството, че генерациите преди нас някак си са имало по-добро отношение. Аз всеки ден овиквам хора, които показват абсолютна неглижираност към всичко, което е около тях.

Кое е любимото ти място в България? Има ли там нужда от почистване?

Едно от любимите ми места е „Кайлъка“ край Плевен, защото това е моят роден град и защото това е един от най-уникалните паркове не само в България. Там също ми прави впечатление неглижираността на хората към нещо толкова невероятно и силно като емоция.

Когато се намираш в средата на това чудо на природата, си даваш сметка колко любов природата дава на нас – хората, и колко малко любов ние й даваме.

Достатъчно чиста ли е България според теб? Попадаш ли често на замърсени места?

Когато съм в България с моето куче, имам проблем със стреса, който то изпитва от мръсотиите по земята. Знаеш, че кучетата постоянно ровят из земята и търсят нещо за ядене.

Стресът, който навсякъде в България имаме, не може да се сравни с нестреса, който липсва в Германия. И това винаги за мен е основният показател колко чисто или мръсно е на едно място.

Била съм с кучето си в Италия, Франция, Великобритания, Испания, Австрия. В България всеки ден е изтощаващ за мен, защото не мога да опазя кучето си от всички отпадъци – от храни, кофички от мляко и какво ли не – навсякъде, по тротоари, паркове и улици. И тенденцията става все по-лоша.

Виждам, че има хора, които чистят, но въпреки това всичко се изхвърля извън кофите. Нямам обяснение защо е така.



Ти самата какво правиш, за да е по-чисто около теб, освен че правиш забележки на хората?

Не само. Аз постоянно чистя нашия парк, където живея. Това е моят много малък принос.

Подценяваме ли проблемите с околната среда?

Абсолютно. Ние май подценяваме всичко. Решения се търсят на ниво „Нека не сме ние тези, които да го правят!“ Винаги е на ниво Другите, винаги е повече Вие и Ти, отколкото Аз. И тук не става въпрос да се съпоставяме с други държави, а просто да погледнем какво е около нас.

Мисля, че такива дни трябва да не са веднъж в годината, а веднъж в месеца, за да се изградят някакви навици, които би трябвало да се изграждат в семейната среда. Което с поколенията не се случва. Според мен тези акции трябва да са на общинско ниво.

Просто трябва да си хвърляме боклука в кошчетата, а вече кошчета има навсякъде.

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

По-често трябва да се връщаме към себе си и да връщаме проблемите към себе си. Защото всичко започва от нас, а не от другите.

Люси Дяковска е родена в Плевен. Майка ѝ е пианистка, баща ѝ – оперен певец. Нейният дядо е Иван Вълев, един от най-известните фолклорни композитори. Още преди да започне да говори, Люси вече играела на сцена, на шест години е първата ѝ изява в операта, заедно с баща ѝ.

Веднага след това решила, че иска да се занимава с класическо пеене. Когато на 14 години изпяла първата си самостоятелна песен пред публика, ѝ станало ясно, че иска да покори света със своя собствена музика. След завършването си, през 1995 г., напуска България. Заминава за Хамбург, Германия, за да учи в Stage School of Dance & Drama (специализирано училище за танци и актьорско майсторство). За да финансира следването си, работи в мюзикъла Buddy, в който получава ангажимент веднага след завършването си през 1997 г.

Звездна ѝ кариера започва чрез кастинга за Popstars в Хамбург, през август 2000 г. Сформира се групата „Ноу Ейнджълс", заедно с още 4 певици, която за съвсем кратко време се превръща в най-известната поп-група в Германия. В следващите три години Люси и не-ангелите постигат златен и платинен албум, и печелят всички награди, давани от европейския музикален бизнес. Групата издава 5 албума, от които са продадени над 5 милиона копия.