През лятото хората все са гладни, но не за храна, а за преживявания. Ето защо думата „уикенд“ се превръща в синоним на „бягство“. Ето защо въпросът „Накъде?“ се превръща в мантра на петъците ни, докато се чудим коя да е близката дестинация, която да удовлетвори порива ни към свободното лято.

Едва ли има български град, който в околността си да няма местенце, перфектно за цял ден сред природата. Има нещо магично в преживяването на опънатото върху тревата старо одеяло. Чувстваш се сякаш си попаднал на ново място, където липсват ежедневните грижи. Около теб е единствено природата, която те гали с нежния си полъх, и близките ти хора, които те изпълват с щастие. 

Но как да се подготвим за един безгрижен пикник? Подготвихме списък с най-важните неща, които трябва да знаете, преди да опънете одеялото на тревата.

1. Отделете време, за да изберете най-подходящото място. Подбирайте места, където има и сянка! В зависимост от това как искате да прекарате деня си, можете да разгледате какви съоръжения има. Например, ако желаете да правите барбекю, препоръчвам да изберете места, на които има огнище. Най-често това са поляни, където са построени беседки и пейки, защото мястото е пригодено точно за пикници. В случай че предпочитате просто да постоите сред природата, изберете място, което не е толкова известно сред хората, за да можете да се отделите от света.

2. Прегледайте прогнозата на времето. Въпреки че със сигурност ще ви е забавно, ако се изсипе типичният за лятото порой, по-добре е да си го спестите.

Снимка: iStock

3. На много хора (включително и на мен) любимата им част от пикника е барбекюто. Вкусната храна превръща престоя ви сред природата във вълшебно преживяване за сетивата. Небцето ви се радва на прясно приготвената храна, защото като си го направиш сам, е най-вкусно. Но за да е перфектно всичко, трябва да се подготвите предварително. Най-добре си купете продукти от място, което познавате и не залагайте на сляпо от магазинчетата по пътя. Разбирам, че едва ли ще ви е лесно да вместите и това в ежедневието си, но намерете време, спестява много грижи. Също така, не забравяйте да си вземете и самото барбекю (или скара). Има места, на които има направено огнище, но дори в такъв случай трябва да се подготвите.

Снимка: iStock

А ако не желаете да си правите барбекю, сандвичите са задължителни. Лесно се пренасят, не отнемат много време за да се приготвят, а и можете да вложите много въображение в тях. Не забравяйте да използвате продукти, които не се развалят бързо! Плодовете също са незаменима част от покупките ви за пикника. Не пропускайте и любимия български „снак“ – слънчогледовите семки.

4. Толкова за храната, идва ред на напитките. Честно казано е най-добре да си носите хладилна чанта, защото няма да се притеснявате дали освежаващите питиета ще останат все така разхлаждащи. Най-важна е естествено водата – със или без хладилна чанта, няма значение, тя трябва да бъде на първо място в списъка ви. Няма да ви навреди да си вземете и любимата лятна напитка. Ако нямате хладилна чанта, друг вариант да запазите течностите хладни е термосът. Ако търсите естествен охладител, то си набележете място, където има чешма или рекичка.

Снимка: iStock

5. Естествено не забравяйте важни принадлежности като ОДЕЯЛО, прибори, чаши, преносима батерия за телефон (за всеки случай), подправки, ако решите да си приготвите и салата. Друго основно нещо е да вземете нож и кибрит. Продукти като слънцезащитен крем и репелент също са необходими. А ако сте с деца (или сте деца по душа), пригответе федербал, топка и си наумете всякакви игри, които да забавляват малчуганите. Сгъваемите столчета и масички също винаги са добра идея.

И в аванс, ето какво ни споделиха двама младежи, които обожават да са сред природата.

Винаги си носете репелент против насекоми. Така ще си спестите досадният сърбеж и гоненето на насекомите от храната, която си носите, а и най-вероятно ще помогнете на малките същества, защото вместо да ги убивате, просто ще ги отблъсквате, така че всеки да си има личното пространство. Почиствайте след себе си и по възможност инвестирайте в прибори и кутии за къмпинг, за да продължава да има такива красиви места за пикник. Йоанна Антова, 21 г.

Одеялото за пикник е незаменимо – полезно е винаги да носите такова със себе си, когато отивате в планината или в парка с приятели. Продават се различни пригодени за пикник постелки, които са подходящи дори за влажно време. Носете храната си в кутии. Може да ви изглежда сякаш те заемат повече място в раницата, но са идеални както за съхранение на продуктите, така и за импровизирано готвене също – кутията със зеленчуците се превръща в перфектна купа за салата, а пластмасовия капак – в дъска за рязане. Найлонови торбички винаги намират приложение, например прибиране на боклука или резервни дрехи. Платнището е друго полезно и многофункционално нещо, което да носите със себе си – опънато между две дървета или с две дълги пръчки за подпори, то предоставя чудесна сянка и пази от вятър. Паленето на огън е отговорно занимание и трябва да се извършва само на обособените за това места. Ако планирате да печете нещо на огъня, то най-добре е да съберете по-дебели пръчки от дървета като бук или дъб, те дават чудесна жар за печене. А за самото разпалване на огъня са необходими единствено кибрит и тънки съчици (тънките изсъхнали краища на клоните, които ще познаете, че са сухи, ако при отчупване пукат отчетливо). Aко мястото, на което отивате, предоставя условия за разпъване на хамак (и ако разполагате с такъв, разбира се), не пренебрегвайте това удобство. Петър Драгоев на 23 г.

Най-важното е доброто настроение. В никакъв случай не го забравяйте под купищата ежедневни грижи. Излизайки от вкъщи, мислете само за приятната почивка. Тя е най-важна. Дори да нямате време да отделите цял ден, не пречи все пак да се разходите сред природата и да се отделите от задушаващия ни град.