Броени дни остават до откриването на новия сезон на преминалото с изключителен успех през 2014/2015 първо издание за България на грандиозния проект "Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк". Точно преди 10 години, през 2006-а, престижният театър поставя началото на сателитни излъчвания на свои постановки по цял свят. Днес над 2000 киносалона в 70 държави дават възможност на меломаните да се докоснат на живо до магията на Метрополитън опера и да почувстват отблизо вълнуващата красота на оперното изкуство.

Покрай този факт обаче, друга една новина ни зарадва още повече. А именно участието в програмата на "Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк" 2015/2016 на сензационната българска прима Соня Йончева.

На нейното забележително присъствие ще можем да се насладим по време на второто представление от програмата – в операта "Отело" от Джузепе Верди. Спектакълът ще бъде излъчен на 17 октомври, с повторение на 21 октомври, в Cinema City. За Соня Йончева това е дебютното й превъплъщаване в ролята на Дездемона. Нейни партньори ще бъдат Александърс Антоненко като Отело и Желко Лучич като Яго.
За първи път на сцената на Метрополитън Соня Йончева се изявява в ролята на Джилда от "Риголето" през 2013 година.

 

Година по-късно...

 

...младата българка смайва публика и критика с ариите на Мими ("Бохеми") и Виолета ("Травиата"). Тогава именно, поредният брой на американската модна библия "Вог" излиза със сензационното заглавие, касаещо оценката за представянето на Соня на сцената на Метрополитън: "Новата изгряваща звезда на световната опера".

 

Спектакълът, с който официално ще бъде открит сезон 2015/2016 на "Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк" е "Трубадур" от Верди. Анна Нетребко и Дмитрий Хворостовски са звездите, на чието бляскаво присъствие също ще имаме удоволствието да се насладим.

Сред останалите заглавия от списъка в програмата на сателитните излъчвания на Метрополитън са: "Танхойзер" от Вагнер, "Лулу" от Албан Берг, "Ловци на бисери" от Жорж Бизе, "Турандот", "Манон Леско" и "Мадам Бътерфлай" от Пучини, "Роберто Деверьо" от Доницети и "Електра" от Рихард Щраус. Пълната програма на "Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк" за сезон 2015/2016 може да проследите тук. Билетите вече са в продажба.

10-те бележити постановки със звездни състави през новия сезон ще достигнат до нас благодарение на фондациите "Америка за България" и "Международен театрален фестивал Варненско лято" в партньорство със Столична община и Британския съвет. Сателитните прожекции ще бъдат реализирани в салоните на Cinema City Mall of Sofia. Поради големия интерес към миналогодишния сезон, през този са предвидени и повторения на пет от заглавията.