Катрин Дикенс е много по-малко известна от съпруга си – писателя Чарлз Дикенс. Когато става дума за викториански романи, името и творчеството на писателя са първото, за което се сещаме. Но историята за живота на Катрин Дикенс е не по-малко интересна от творбите на съпруга й. Тя е жена с много таланти, родила и много деца – 10 на брой. Катрин прави нещо много смело за времето, в което живее, както и за положението, в което е. А именно – да напусне съпруга си и с това да бъде лишена от правото да вижда децата си.

Катрин Хогарт е родена в Шотландия, през май, 1815 г. Тя е най-голямата от 10 деца. Семейството, от което произхожда, е добро и много интелигентно. Баща й Джордж Хогарт е музикален критик и журналист.

Снимка: en.wikipedia.org/wiki

През 1830 семейството се премества в Лондон, където 5 г. по-късно Джордж става редактор във вестник „Хроникъл“. Там се запознава с младия Чарлз Дикенс и му дава работа. Хогарт се сближава с Чарлз достатъчно, че да го покани в дома си на гости, където той среща 19-годишната Катрин. Тя е млада и красива и Дикенс я харесва от пръв поглед. Чарлз мечтае за любов и голямо семейство и Катрин е олицетворение на желанието му за любяща майка, добра домакиня и умна приятелка.

Снимка: Getty Images


Чарлз кани Kатрин да празнуват заедно 23-ия му рожден ден. След тази среща и тя го харесва и скоро след това се съгласява да се омъжи за него. Година по-късно (на 2 април 1836 г.) сватбата вече е факт. Двамата са щастливи, млади и се наслаждават на това, което им се случва. Никакви междуличностни или финансови проблеми не са в състояние да помрачат хармонията помежду им. Чарлз нарича Катрин „моята по-добра половинка“ , а в дневника си пише, че никога не е бил по-щастлив от дните, които прекарват заедно в апартамента на втория етаж, въпреки че не са нито известни, нито богати. Девет месеца след сватбата се ражда първото им дете – Чарлз Джуниър. Катрин е болна и едва успява да кърми бебето, което я кара да изпадне в депресия. Чарлз я подкрепя по всякакъв начин, но Катрин се тревожи, че бебето няма да я обича, заради това, че не може да го кърми.

По-късно Катрин ражда още 3 деца. Преди да роди петото си дете, семейството пътува до Америка. Произведенията на Дикенс имат страхотен успех там. Романите му се посрещат с успех и бързо и лесно стават бестселъри. Но той не получава пари за тях, заради сложните авторски права. За да ги уреди, се налага да пътуват зад океана. По време на пътуването с кораб има много трудности, но въпреки тях Катрин остава радостна и позитивна. Чарлз пише на приятелите си, че през цялото време е била не е само смел пътешественик, но и добра актриса, отличен готвач, а също и писател. Катрин изготвя и публикува готварската книга „Какво да сготвя за вечеря?“ В книгата има предложения за завършени менюта, рецепти и съвети за млади домакини. Бързо става бестселър и до 1860 г. е преиздавана няколко пъти.

Какво се обърква в това толкова щастливо и успешно семейство?

Когато Катрин ражда петото им дете, Чарлз усеща, че не е чак толкова щастлив с многoчленно семейство. В дневника си пише, че се надява да нямат повече деца. Но животът не винаги върви по план. За 15 години Катрин ражда общо 10 деца и има 2 спонтанни аборта. Повече от ясно е, че това я променя и тя вече не е онази спокойна, красива и радостна жена от младините, за която Чарлз се е оженил. Самият той я обвинява за това, че имат толкова много деца. Като според него причината е, че самата тя идва от многoчленно сeмейство. По-добрата му половинка от миналото става  по-изнервящата го половинка. Накрая Чарлз дори стига до заключението, че те не са създадени един за друг. Споделя с приятелите си, че Катрин е станала апатична и студена, тесногръда, нервна, властна. А също така, че често плачела и била лоша майка. След раждането на десетото им дете – син, Чарлз й казва, че не иска да имат повече деца. Той разделя спалнята на две, а по средата поставя библиотека с книги.

През пролетта на 1858 година една случайна грешка слага край на този брак.

Гривна, която Дикенс е купил за 18-годишната актриса Елън Търнан, е доставена като подарък в къщата на Катрин. По случайност пощальонът обърква адресите. Тя вдига скандал на Чарлз, но той й обяснява, че за него било честа практика да изпраща малки подаръци на актрисите, които играят в негови пиеси. Той дори настоява Катрин да отиде при Елън, да й даде гривната и да й се извини за поведението си.

Снимка: Getty Images

Ето това е капката, която прелива чашата. Катрин напуска Чарлз завинаги. По-късно става ясно, че Чарлз и Елън са се запознали година преди инцидента и че той е бил наел апартамент за нея, майка й и сестрите й. Актрисата го придружавала навсякъде, въпреки че по това време твърдели, че помежду им нямало романтични отношения. Двамата остават заедно до края на живота на писателя.

Чарлз обявява официално развода си през 1858 г. , като обяснява на читателите, че ще поддържа приятелски отношения с бившата си съпруга. Викторианските бракове обаче са особени. Счита се, че те са завинаги и разводът не е опция! И ако се случи раздяла, жената остава без никакви права. По тази причина само най-големият син в семейството напуска къщата и тръгва заедно с майка си. Според законите по това време всички останали деца трябва да останат с баща си. Дикенс не одобрявал те да се срещат с майка си. Въпреки че не бил забранил изцяло срещите, е факт, че двете му дъщери дори не канят майка си на техните сватби. Не й казват и когато 4-годишният им син Уолтър умира.

Няколко от близките приятели на писателя изказват съжаление, че Катрин си е тръгнала. Въпреки всичко, през което минава, тя си остава все така позитивна. Кейт, втората дъщеря в семейството, пише, че около майка й нямало нищо страшно, че тя си е останала любезен човек и истинска дама. Както и че се е страхувала от съпруга си и не е имала право да говори за чувствата си, докато са били заедно.

Откъде дъщерята знае всичко това?

Катрин живее сама до смъртта си. Надживява Чарлз с 9 години и умира през 1879 г. Преди да умре, завещава цялата си кореспонденция с него на дъщеря си Кейт и я моли да я предаде на Британския музей, за да знаят хората, че те двамата всъщност много са се обичали. След смъртта си Катрин е кремирана по избор на дъщеря й Дора. През 1916 г. пра-пра-пра-правнучка на Катрин Лусинда прави презентация, в която разказва повече за живота на баба си и защитава избора й да се раздели със съпруга си. Тя споделя, че биографите на Чарлз са обърнали внимание на Катрин само като на добра съпруга и майка, но никога не са поглеждали по-дълбоко в техните отношения. Двамата имат дълги години щастлив живот, но домакинстването и продължителните бременности и отглеждане на деца променят Катрин по различен начин, от промените, с които голямата литература повлиява на Чарлз.

Чарлз Дикенс седи на стол, докато чете на дъщеря си и нейна приятелка.
Снимка: Getty Images



Друго доказателство за тези отношения са писма, намерени от професор Джон Боуен през 2014 г. Той специализира литература от 19 век в университета в Йорк. Тези писма доказват, че преди да има официален развод, Чарлз се е опитвал да докаже, че съпругата му е невменяема чрез фалшиви лекарски диагнози. Не успява да осъществи идеята си.

Снимка: en.wikipedia.org/wiki

Съжалявате ли Катрин, или мислите, че Чарлз Дикенс е заслужавал по-добра жена?