Марти е умно и чаровно, словоохотливо и мъдро за възрастта си хлапе. От Благоевград. Той е на 14 години и като всеки младеж на негова възраст си има своите вкусове и предпочитания, интереси, страсти и… мечти. Може би, ако не като една голяма част от тийнейджърите на негова възраст, то поне като не малка част от тях, Марти е влюбен в манга културата и е фен на кей поп музиката. Влюбен е в ярките цветове, а любимият му изпълнител е от Южна Корея и се казва Shinee Key – поп певец, рапър, танцьор, актьор, радиоводещ  и идол за милиони тинейджъри по света.

С него си говорим за всичко онова, което вълнува, интересува и впечатлява едно младо момче, озовало се на онзи интересен, пълен с мечти и вдъхновения, праг между детството и зрелостта:

Марти, ти си фен на кей попа. Разкажи ни с какво спечели сърцето ти този стил музика?
КЕЙ ПОП е една страхотна музика, която ме плени още с първата песен, която чух. В нея се включват  много стилове на южнокорейската поп музика. В същото време се съчетават почти всички съвременни стилове от цял свят. В кей попа е много важна визията. Може би 50 %  кей поп е визия и за всички изпълнители на този жанр от изключително значение е да имат прически и да се обличат в дрехи, които отговарят на най-новия стил в модата. Това, което най-много ги отличава от западните изпълни обаче, са красивите бели лица.

Кои са любимите ти КЕЙ ПОП изпълнители?
Shinee, Girls generation, EXO, 2ne1 и други, но това са ми най-любимите!

Разкажи ни за събитията, свързани с азиатската култура у нас, на кои от тях си участвал? Какво точно представляват те?
Да, участвал съм и продължавам да взимам активно участие на подобни мероприятия. В София се организират кей поп дискотеки, манга клубове, аниме събирания и фестивали. Обикновено техният сезон е през лятото. На тези събития има най-разнообразни програми, които да забавляват и накарат всички нас да се чувстваме в стихията си. Теглят се томболи, печелят се награди. От там имам много приятели със сходни интереси. И досега поддържам страхотно приятелство с много от тях – българи, корейци, японци и много други.  

Продължава >>

Ти си фен и на анимето. Откога и с какво те плени то?
Фен съм на аниметата от 6-7 годишен. Първото ми аниме е Наруто и то винаги ще остане в сърцето ми, защото е уникално как един измислен герой може да те научи на страхотни неща и това се отнася за почти всички анимета. Те са източник на ценни знания за живота и е вълнуващо, че можеш с такава радост и наслада да се потопиш в един свят на копнежи, мечти, красота, вяра и сила на духа и съзнанието. Много можеш са научиш от анимето.

Какво всъщност означава аниме?
Анимето всъщност произлиза от японските комикси, известни като манга. След като се порових малко из нета, научих, че анимето, или японската анимация, се ражда в началото на 20-ти век. Тогава японските аниматори умело започват да експериментират с различни аниматорски техники от Европа, пречупвайки ги през  визията и финеса на своята източноазиатска култура. Популярността на манга  комиксите обаче започва да нараства през 70-те години, като достига апогея си през 90-те години, когато се превръща в любим аниматорски подход не само в Япония, но и по целия свят. Анимета може да срещнете във всеки един жанр – екшън, романтика, такъв, чието действие се развива в училище,  фантастика, меха (изпълнени с роботи) , драма, история, бойни изкуства, и много други.

Искаш да учиш източни езици и култура. Мечтаеш ли да посетиш някоя от далекоизточните страни и там да продължиш образованието си?
Да, категорично бих искал да продължа образованието си в Корея. Или в Япония.

Япония за теб е…
Вдъхновение и мечта, която искам да постигна. Япония е удивителна страна с много хубави и усмихнати хора. Имам много приятели от Япония, за които мога да говоря много. Те са изключително щедри и мили. Има нещо много фино и красиво в тези хора. Искам много да отида там.

Кои са нещата, които те усмихват и правят щастлив?
Приятелите.

Какво е за теб  приятелството?
Някой, на когото можеш винаги да се довериш. Някой, на когото можеш винаги да разчиташ. Някой, който вярва в теб. Някой, който ти дава куража да преследваш и постигаш мечтите си.