Телевизионният и филмов оператор Владимир Веков има семейство с две деца, увлича се по свиренето с каба-гайда и участва в предизвикателни водолазни спускания. Сега е студент в Богословски факултет на СУ "Свети Климент Охридски".

Какво е за Вас постът?

Постът е по-стар от Мойсеевия Закон. Като въздържание той е установен в Рая и тази заповед Бог дава на Адама: "А от дървото за познаване добро и зло, да не ядеш от него" (Бит.2:17). Точно това "Да не ядеш" е установяване на поста и въздържанието. В основата му е борбата с греха чрез въздържание от храна. Именно въздържанието, а не изнемогата на тялото. Затова всеки решил да прибегне до пост трябва да прецени своите възможности, сили и готовност да пости. Добре е да разговаряме с духовно лице и да споделим мислите, и отношението ни към поста. Духовният наставник, свещеникът е най-подходящия човек, който ще ни напътства и наставлява по пътя на духовността.

Ползата от поста е преди всичко духовна и не ни ограничава само във въздържание от блажна храна. Свети Василий Велики казва: "Истинският пост е отдалечаване от злини! Избягвай неправдата, прости на ближния оскърблението, не пости в караници и съдене; не ядеш месо, а изяждаш брата си; постиш, а цял ден си по съдилища..." .  Постът без молитва и покаяние се превръща в една безсмислена диета, която в някои случаи е възможно да стане и опасна за тялото ни, което е храм Божий.

С каква мотивация започнахте да се храните без животински храни?

Нека да знаем, че постът не е ритуал. Той е установление и правило на Църквата от векове. Когато аз като православен християнин обръщам внимание на духовните въпроси и пренебрегвам плътските такива, постът не е труден. Отново цитирам свети Василий Велики: "Как не можеш да постиш, а можеш да пресищаш и товариш тялото си с всякакви храни?! Пресищането е начало на всякакви злини"!

Кога е най-трудно, когато човек започне да пости?

За много хора това вероятно са първите дни от въздържанието. На мен ми е трудно през целия период, но с Божията помощ – ето жив и здрав съм. Освен от храна, постът е въздържане от целия ни човешки "арсенал" от злини, които крием в себе си! Повечето хора около мен не постят. Вероятно, защото все още не е дошъл моментът, в който въздържанието ще им се открие с цялата си красота и полза за душата.

Има ли разнообразие в постната храна и стремите ли се да постигнете богатство във вкусовете?

Има огромно разнообразие. Около нас има повече постни храни, като хлябът е в основата на всяка една трапеза. Около него се събираме и просим от Бога: "Хлабът наш насъщен дай ни днес..."! През вековете месо се е ядяло рядко, предимно на празници. Следователно имаме възможност да пробваме десетки рецепти за постна храна. Има ги в изобилие. В началото Бог разрешава на нашите прародители Адам и Ева само растителна храна: "Ето, давам ви всякаква трева, що дава семе, каквато има по цялата земя, и всякакво дърво, чийто плод е дървесен и дава семе - това ще ви бъде за храна" (Бит. 1:29) В по-късен момент Бог дава да ядем и месо. А ето и какво казва Господ Иисус Христос: "Не това, що влиза в устата, осквернява човека, а онова, що излиза из устата, то осквернява човека" (Мат. 15:11). И още: "Още ли не разбирате, че всичко, що влиза в устата, минава в корема и се изхвърля навън? А онова, що излиза из устата, иде от сърцето; то именно осквернява човека; защото от сърцето излизат зли помисли, убийства, прелюбодеяния, блудства, кражби, лъжесвидетелства, хули: това осквернява човека." (Мат. 15:17-20). Ето виждате ли, над тези думи на Господ е нужно да мислим повече, отколкото какво ще сложим в стомасите си!

Съчетавате ли поста с молитви и необходимо ли е свещеник да благослови поста?

Молитвата е разговор с Бога. На Него казваме болките и радостите си, както и просбите ни. Когато се молим, ние коленичим пред Твореца на всичко видимо и невидимо, пред Тази личност, пред която се е тресяла планината Хорив, пред Този, Който дойде за да ни даде живот вечен - Христа и Който показва необясними за човека чудеса, като Възкресението, исторически факт, който ние няма как да си обясним! И да - смятам за напълно редно свещеник да благослови поста.

Великият пост  различава ли се от другите 4 поста?

Велик пост или Светата Четиридесетница е най-строг и най-продължителен пост и с него се обединява и седмицата на Христовите страдания - Страстната седмица, в която ние си спомняме последните събития от земния живот на Господ Иисус Христос, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Първата седмица от Великия пост и първите три дни от Страстната седмица са строг пост - консумираме храна без животински произход и без олио. А на най-тъжния ден - Разпети петък, не пием и ядем нищо... Но пак да спомена, че за поста трябва да говорим задължително със свещеник, защото болни, бременни и кърмачки са на значително облекчен режим. А духовникът може да има и други съображения и ще даде помощ. 

Пожелавам на всички спасителен пост, нека чрез него се "очистим от всяка сквернота и печал" в душите си!