„Мисля, че никога не съм искала да правя нещо друго, освен това, което правя сега, и то в този вариант - казва репортерът на „Тази събота и неделя” и „120 минути” Вяра Деянова в интервю за сайта Cultinterview - да бъда част от самото случване на новините, на събитията, на разказите на хората, които според мен са значими, интересни или има какво още да обяснят.” 

Вяра Деянова влиза в професията като стажант в „Дарик радио”, където по нейни думи веднага я пускат в дълбокото. „И това е голям подарък, но и голяма отговорност. А когато разбереш, че можеш да плуваш и можеш да си изградиш собствена техника на плуване, то е като да се родиш отново. Разбираш, че имаш какво да правиш в този живот и то може да ти носи удоволствие” - казва тя. 

Днес нейното място за изява и вдъхновение е bTV, а техниката, с която „плува” е - ум, отговорност и усещане за това колко е важна професията. Старае се да бъде осъзнат журналист и човек, без значение дали прави репортаж на улицата или „bTV Репортерите”, защото вярва, че всяка една дума има значение, че има отговорност към умовете и душите на хората. „Те ни пускат в техните домове всяка сутрин, всяка вечер, всеки обяд – непрекъснато сме в полезрението им, защото сме и онлайн - казва тя и добавя - А когато си безотговорен в нашата професия, цената е висока, защото всичко е на показ. В света, в който живеем, обратната връзка е прекалено бърза и изключително силна. Социалните медии моментално дават отклик. Тук трябва да отворя една скоба като спомена вредителите в Интернет. Фалшивите новини се превърнаха в модерно клише, но са огромно заболяване в медийния свят. И ние сме длъжни да предпазваме зрителите и слушателите от тези фалшиви новини, които разболяват и побъркват, макар понякога да са много вкусни и апетитни, но често са кух параван. Това е наша голяма задача – да ги разпознаваме и да ги режем до корен, влизайки в ролята на лекари.”

Най-голямата сила на Вяра са интервютата. „Много се пазя от това да бъда изключително добре подготвена за интервю. Когато става дума за разговор, в който трябва да се извади емоция, се пазя да знам всичко за този човек предварително, за да не изгубя любопитство. Искам да ми е интересно и да попитам нещо важно, което няма как да съм прочела, че някой е попитал преди мен. Тогава остават и недовършени въпроси, но пък най-ценното в един разговор е онова, което се е родило от любопитството на журналиста” - категорична е Вяра.

Извън телевизията репортерът на bTV се стреми да се пази от гнева и от суетата, да има вътрешен център, който да ѝ създава усещане за баланс и комфорт. Радват я хората, които живеят живота си с ум и мисъл за останалите. А най-голямото ѝ щастие, разбира се, е семейството ѝ - журналистът Светослав Иванов и дъщеря им Йоана. Те са нейното място за тишина и успокоение. 

Още за забавните моменти със семейството, най-интересните срещи и любимите истории на Вяра Деянова четете в сайта Cultinterview