Като дете, Вела Балабурова е била срамежлива и сравнително затворена в себе си. Спортът я е отключил. Тя е професионален състезател по стрелба с въздушна пушка. С времето, не само трупа опит и умения, но увереност и сила. Днес, Вела е утвърден спортист, млада дама и бъдещ ветеринарен лекар.

LadyZONE.bg: Кога се породи страстта Ви към стрелбата?
Вела Балабурова: “Бях в четвърти клас, когато видях за първи път голямата си сестра да стреля с пушка. Заедно с другата ми сестра близначка, наблюдавахме тренировката й. Спомням си, че след това ни позволиха да стреляме, за да видим какво е чувството. Хареса ми, усетих, че този спорт би ми допада, но трябваше да навърша 13 години, преди да започна да тренирам професионално.”

LadyZONE.bg: Как реагираха родителите ви, когато научиха за вашето влечение към стрелбата с въздушна пушка?
Вела Балабурова: “Майка ми изигра основна роля във вземането на това мое решение. Освен че има силен характер тя знае колко много може да научи човек от спорта – той предава онези ценности, които са основни за живота – дисциплина, постоянство, сила. Признавам, че в началото започнах да тренирам за удоволствие, но с времето осъзнах, че стрелбата ми се отдава. Това ме накара да се замисля.

Бидейки добър стрелец едно от нещата, което ме поощри да продължавам бе подкрепата на моя треньор, който забеляза таланта ми още в самото начало. С всеки следващ сезон ме окуражава. Интересното в този спорта е, че той учи и на търпение. Необходими са воля и старание, за да постигнеш дори и най-малки резултати. Аз определено исках да се развивам. Отне ми две години преди да осъзная колко съм добра.”

LadyZONE.bg: Как избрахте точно тази дисциплина?
Вела Балабурова: “В началото се дават два вида оръжия – пистолет и пушка. Детето има възможността да избере. От особена важност е изборът да идва от самия (бъдещ) състезател, за да може той да развива своите умения с желание и устрем. Аз спонтанно избрах пушката.”

LadyZONE.bg: Колко тежи една състезателна пушка?
Вела Балабурова: „В женската категория, начинаещите използват пушка, чието тегло е около три/четири килограма. След това, тя не бива да е повече от пет.”

LadyZONE.bg: В какво се състои упражнението?
Вела Балабурова: “Шест дни в седмицата, по 2 часа. На всеки половин час почивам по пет/десет минути и продължавам. Това е регламентираният седмичен минимум. Може и повече.”

LadyZONE.bg: Стрелбата има ли своите особености?
Вела Балабурова: “В стрелбата екипът (облеклото) се печели. Състезателите не го получават даром. В началото, носим една шуба, една ръкавица и сравнително старо оръжие. Колкото по-добър ставаш, толкова повече (необходими) неща получаваш. Треньорът определя кога си готов и заслужаваш награда.”

 

 

LadyZONE.bg: Кое е най-трудно постижимо в стрелбата?
Вела Балабурова: “Спокойствието. Постигането на необходимия баланс, гарантиращ добри резултати. При всяко едно състезание сме податливи на стрес – пулсът се ускорява, ръцете треперят... единствено опитът, натрупан с много състезания е противодействието.”

LadyZONE.bg: Какво включва този така наречен екип?
Вела Балабурова: "Основно елементарни неща, съставящи екипировката – панталон, жилетка, яке, клин, обувки, чорапи... и пушка. Облеклото е много важно - то допринася за стабилността при стрелбата.”

LadyZONE.bg: Какви са твоите наблюдения – кои са по-добри стрелци? Жените или мъжете?
Вела Балабурова: “Жените! Мъжете много бързат, за разлика от дамите, които са по-търпеливи, по-прецизни и по-балансирани по характер.”

LadyZONE.bg: Имате ли амбицията за световна кариера и шампионска титла?
Вела Балабурова: “Да, някой ден. За момента съм се съсредоточила над висшето си образование. Специализирам ветеринарна медицина. Желанието ми е да стана ветеринар, но успоредно тренирам три/четири пъти на седмица.”

LadyZONE.bg: Какво мисли вашият треньор за решението ви да се развивате в друга посока?
Вела Балабурова: “Той много ме подкрепя и вярва в мен. Разбира нуждата ми да се развивам успоредно и в друга насока. Наскоро ми сподели, че знае колко много още мога да постигна и че с работа и постоянство ще успея. Въпреки състезателния дух на спорта, в живота нещата са различни – не бързам за никъде. Всяко нещо с времето си.”

LadyZONE.bg: Какво Ви научи спортът?

Вела Балабурова: “Увереност, постоянство, решителност и екипност.”

LadyZONE.bg: Каква жена сте?
Вела Балабурова: “Силна. Стрелбата определено ми помогна да бъда тази, която съм днес.”

LadyZONE.bg: Вдъхновяваща сте, какво бихте посъветвали младите състезателки на вашата възраст?
Вела Балабурова: “Да вярват в себе си. На всеки пожелавам да намери своя спорт, защото независимо дали е стрелба, езда, плуване или друга дисциплина – той помага много за изграждането на личността. Няма никога да забравя едно момиче, което се присъедини към екипа – нямаше никакво себеуважение, но чрез спорта тя стана жена.”

LadyZONE.bg: Каква е за Вас съвременната жена?
Вела Балабурова: “Силна. Която вярва в себе си и не търси мъж, който да я ръководи в живота. Съвременната жена е независима.”

LadyZONE.bg: На какво са ви научили трудностите?
Вела Балабурова: “Да не се отказвам. Да се старая. Да признавам и поправям грешките си, и да не ги повтарям.”

LadyZONE.bg: Какво е да си жена в България през 2015?
Вела Балабурова: “Независимо къде съм, стремя се да трупам опит и познания, позволяващи ми да сбъдвам мечтите си.”

LadyZONE.bg: Дефинирайте успеха.
Вела Балабурова: “Успехът произлиза от това човек да познава себе си. От него самия. Трудно е да бъдем успешни ако не знаем „Кои сме!” Това се постига с много мисъл, търпение , упоритост и желание, бидейки водени от силното си желание да осъществяваме поставените от нас цели.”