Toria е като име от музикалния север, но музиката й е юг. Toria е Виктория Тодорова и Юг-ът й (засега) се разлива само в една песен – "Вино". Аудио- и видеодебютът на младата изпълнителка се чувства като у дома си сред песни на Миленита и Рут Колева, а излъчването й стои доказано добре до Джони Деп (Амбър Хърд, ти ли си?).

От "Вино" няма да ви се прииска да пиете, а да целувате – да целувате чаши, да целувате хора, да целувате притежателя на любимата ви кожа…

Дебютната песен и видео на младата изпълнителка бяха представени официално през вече далечния ноември на миналата година в столичния клуб 365. През наскоро отминалия януари се срещнахме с Toria на същото място, за да научим повече за нея и да я представим официално пред вас.

365 е едно от местата, на които Toria се чувства най-добре, наред с апартамента на брат си и ректората на Софийския университет. На по чай и цитронада разбираме причините за това: „Клубът беше на около година, когато по случайност с моя дуетен партньор, който учи в Англия в момента, дойдохме да обсъдим участие. Обсъждахме, когато се появи Алекс Кунчев и ни попита за някаква резервация, която бяхме поискали да направим. Аз не знаех кой е и директно го попитах „Вие ли сте шефът?” Той каза „Да” и аз му предложих да ни даде ден, в който няма хоропоток, който ние да разработим, да му напълним клуба с хора със серия от  специален тип партита, които ние сме измислили. Той много се изкефи на идеята. Впоследствие ни запозна с много добри български диджеи, като Методи Христов, Павел Петров, Shosho – всички са известни, не само в България, даже повече в чужбина отколкото в България. По този начин започна нашето развитие в тази сфера. Тогава бях на 16 и оттогава не съм спирала да правя това и да работя с 365.”

Снимка: Евгений Милов



"Тогава" е преди 4 години. Днес Toria е млад, 20-годишен, изпълнител със сериозен опит. Споделя, че през годините по клубовете е успяла да израсне, да се развие и не спира да се променя и усъвършенства. „Вече не ми стига това, което съм правила досега и промених нещата. За онази възраст обаче и през тези 4 години, които минаха оттогава, това, което правех, беше перфектно обучение. За мен беше начин да израсна. Харесва ми импровизацията върху електронна музика, защото дава свобода да правиш каквото искаш – да пееш много различни стилове, да експериментираш, всичко е в твои ръце, не копираш, не вървиш по утъпкания път, а ти си го избираш, което ми харесва.”

„По-нататък искам да се занимавам с по-различни неща. Мечтата ми е да обединя джаз, рап, груув и електрик фънк в едно. Нещо като US3 – този грууви рап, който е с джаз, но музиката да е електрик фънк, което ми се струва модерно и много ми харесва. Не съм чувала някой да прави това, да обедини всичко това в едно и работя по въпроса.”

И рапира. „Много обичам”, споделя Toria и „на прима виста” посочва Азалия Банкс, US3, Еминем и 2Pac, като едни от безброй многото си любимци в жанра. „За мен е важно да не е просто рап, не просто да редиш, а да има музика в това нещо. Много певци упрекват рапа и го отхвърлят, но има много музика в него, зависи кой го прави. Можеш да се изгубиш в многообразието. Има много рап, който си заслужава и е яко да се слуша.”

 


Ако, подобно на нас, и вие вече се напрягате от любопитство за стила, който Toria иска да създаде и наложи, добрата новина е, че работата по тази мечта наистина е в ход. „Има едно парче, което е в процес и е част от тази моя мечта, този стил, който така да се каже искам да въведа в музиката. С Павел Петров вече говорихме да направим цял албум в този стил. Той също е артист, който е отворен към нови неща, към музикални експерименти. Хареса идеята и говорим направо за албум.”

Докато електрик фънк-джаз-рапът на Toria все още е в проект, предлагаме ви да си сипете едно вино и отново да си пуснете „Вино”.

Въпреки че песента няма нищо общо със звученето на бъдещите творчески планове на Toria, „Вино” е началото на историята. „Преди 3 години имах проблеми с гласа и не трябваше около 3-4 месеца да пея и говоря, аз и не можех. И тогава бях пред въпроса дали това е най-важното за мен. Има много важни неща за мен, но определено осъзнах, че без да пея не се чувствам себе си, не се чувствам пълна т.е. това е важно за мен. И започнах сама да се уча да свиря на китара. Свирила съм на пиано преди, но на китара никога. Вдъхнових се и с това запълвах времето си общо взето цяло лято. Веднага, щом можех вече да пея, да възпроизвеждам някакви звуци, от раз я написах. Явно ми се беше насъбрало. Текстът е съставен от простички неща, които за мен са истина. Аз живея по този начин – простите неща ми носят голям смисъл. И „Вино” е един символичен старт.”

Снимка: Евгений Милов



За крехките си 20 години Toria е успяла да достигне и до други прозрения за живота си. За разлика от изпълнителите, които слагат равенство между музиката и живота, Виктория не е само Toria – музиката не е единствената страст на младата изпълнителка, колкото и важна част от живота й да заема тя.

„Уча философия и все повече откривам, че това е не по-малка страст от музиката и дори започвам да се връщам към детството си и да се сещам  как като съвсем малка аз съм мислила по философски въпроси, което е много смешно. Тогава не съм го осъзнавала и не съм знаела дали е нормално и сега искрено се забавлявам с това. Занимавам се с йога. И все повече ме привличат тези неща. Дори е малко опасно това нещо, защото може да се подхлъзнеш и съвсем да забравиш за всичко друго и за реалния живот, което не мисля, че е ОК да се случва. Искам... искам и да съм в реалния живот, и да се занимавам с философия и духовни практики.”

За присъствието си в реалния живот Toria е благодарна на приятелите си. „Много често си казвам, че откачам, наистина все едно съм луда. В семейството ми всички са художници – майка ми, баща ми, брат ми, и не бих казала, че са много земни хора. Даже съм си мислила, че аз съм много земна, спрямо тях, но с годините все повече се притеснявам (смее се). Добре, че са моите приятели, от които има много, много стабилни хора. Много е важно да гледаш на живота леко и имам много приятели, които мога да похваля с това умение. И се уча. Опитвам се да се науча.”

Снимка: Евгений Милов



Когато не създава нови музикални стилове, не се учи да стои на земята и не ни вдъхновява да се целуваме с „Вино”, Toria е сред природата, с приятелите си или на път – или тези трите едновременно. „Миналата година имах възможност да посетя четири нови държави и това ме направи много щастлива. С група приятели си наехме къща в Тенерифе и беше невероятно. Наскоро прочетох една статия за 50-те неща, които ще съжалявате, ако не направите преди да умрете и на първото място беше Пътуването и аз точно така го приемам.”

Пътуване предстои на Toria и за Свети Валентин, но преди да си представите романтична ваканция за двама, уточняваме: става въпрос за участие в Македония.

Ако имате път към западната ни съседка след 2 седмици, можете да съберете подробности за участието на нашето момиче от профила й във Facebook. Ние продължаваме да я дебнем изкъсо и да ви информираме за всичко интересно, което не трябва да пропускате от Toria.