На 8 януари 1943 г. се ражда един от най-именитите съвременни учени - Стивън Хокинг. Британският астрофизик е автор на книги и статии за зараждането на Вселената и новите космически открития, сред които донеслата му световна известност "Кратка история на времето" (1988).

Въпреки изключително тежкото си заболяване от амиотрофична латерална склероза, Хокинг не престава да работи до последния си ден в областта на науката, основно космология и квантова механика.

Отдаваме почит към живота на гения на нашето съвремие с едни от най-бележитите му мисли.

Снимка: Getty Images

"Ние представляваме само една напреднала порода маймуни на една малка планета около една много обикновена звезда. Но можем да разберем Вселената. И това ни прави много специални." 

"Забелязал съм, че дори хората, които твърдят, че всичко е предопределено и ние нищо не можем да направим, за да го променим - се оглеждат, преди да пресекат улицата." 

"Интелигентността е способността да се адаптираш към промените." 

"Първо – помни, че трябва да гледаш нагоре към звездите, а не надолу в краката си. Второ – никога не се отказвай да работиш. Работата ти дава смисъл и цел, защото без нея животът е празен. Трето – ако имаш достатъчно късмет, ще срещнеш любовта – помни, че я има, и не я отхвърляй."

"Сигурен съм, че най-простото обяснение е, че няма Бог. Никой не е създал Вселената и никой не направлява нашите съдби. Това ме води до дълбокото схващане, че вероятно няма небе и няма отвъден живот. Ние имаме само този живот да оценим великия замисъл на Вселената, за което аз съм изключително благодарен."

Снимка: hawking.org.uk

"Трябва само да се вгледаме в себе си, за да видим колко интелигентен живот може да се развие в нещо, което не бихме искали да срещаме."

"Айнщайн е грешал, като е казвал, че: "Бог не играе на зарове". Наличието на черни дупки предполага, че Бог не само си играе на зарове, но понякога ни обърква, като ги хвърля там, където не можем да ги видим."

"Ако Вселената има начало, бихме могли да предположим, че има и създател. Но ако Вселената е напълно самостоятелна, ако няма граници и ръбове, то не би трябвало да има нито начало, нито край, а просто да съществува. Къде е мястото в този случай на Създателя?"

"Въпреки, че не мога да се движа и говоря без помощта на компютър, умът ми е напълно свободен." 

"Във Вселената е възможно примитивният живот да се среща много често, докато интелигентният - твърде рядко. Някои дори биха казали, че всъщност му предстои да се появи и на Земята."

"Едно от основните правила във Вселената е, че нищо не е съвършено. Съвършенство просто не съществува. Без несъвършенство не бихме съществували нито вие, нито аз." 

"За мен мозъкът е просто компютър, който спира да работи, когато частите му се повредят. Няма рай или отвъден живот за повредените компютри – това е приказка за хора, които се страхуват от тъмното." 

"Когато очакванията са сведени до нула, човек наистина оценява всичко, което има." 

"Мисля, че компютърните вируси трябва да се броят като форма на живот. Мисля, че те ни казват нещо за човешката природа - че единствената форма на живот, която сме създали досега, е изцяло разрушителна. Ние създадохме живот по свой собствен образ и подобие." 

Снимка: hawking.org.uk

"Най-големият враг за знанието не е невежеството, а илюзията за знание." 

"За математическия ми мозък самият брой на звездите в хилядите галактики прави напълно рационално мисленето за извънземни. Истинското предизвикателство обаче е да разберем какви може да са всъщност те."

"Не мисля, че човечеството би оцеляло следващите хиляда години, освен ако не засели Космоса." 

"Да се задържи вниманието ни върху земните проблеми означава да се ограничи човешкият дух."

"Животът би бил трагичен, ако не беше забавен."

"Всички доказателства сочат, че Бог е всъщност отявлен комарджия, а Вселената е голямо казино, където се хвърлят зарове и колелата на рулетка се завъртат по всякакъв повод."

"Няма Бог, никой не ръководи Вселената."