Елхи, звезди, снежинки, коледни топки… Всичко това може да си купите от магазина в бляскави брокатени цветове, да ги направите сръчно или пък да бъдат излети от шоколад. Вече ви показахме как точно се прави 3D фигурка на Дядо Коледа. Забавно, нали? Да си оближеш пръстите :)


LadyZone: Защо около новогодишните празници допълнителните вкусове на шоколад са канела или джинджифил?
Mони от Perfetta: Това са традиции. Свързваме коледните и новогодишните празници именно с тези вкусове и аромати. Освен това те действат и затоплящо. В студените зимни дни ти се иска по-скоро нещо, създаващо топлина, а не такова с разхлаждащото действие на ментата, например.

Има ли значение при каква температура точно се топи и охлажда шоколадът?
Да. Когато и когато се топи, и когато се охлажда, температурата е важна. При охлаждането темперирането има значение, за да стане пластът шоколад равен, без мехурчета въздух. По принцип някои видове шоколад могат да стегнат дори на стайна температура. Правилното охлаждане се усеща много добре по хрущящия звук, когато шоколадът се разчупи или отхапе. За различните видове шоколад обаче, температурата на топене е различна. Млечният шоколад например се топи много по-лесно от тъмния.

Забелязвам това по започналите вече да се топят светли шоколадови копчета, поставени срещу струята на климатика; докато тъмните са все още твърди.

Изкуши ме с някакви нови вкусове
Ето например тези бонбони с тъмен шоколад и джинджър. Или звездите с круша. Много фин и изключително харесващ се вкус.

От шоколад всъщност може да се направи цяла импресионистична скулптура в духа на новогодишните празници. Изглежда лесно. Но само докато стоиш зад фотоапарата и снимаш. Иначе се изискват сръчни ръце, каквито Ети от Perfetta със сигурност има.