Може ли 14 февруари без любов? Оказва се, че може. Все пак има и хора, които не са обвързани и не делят сърцето си (поне засега) с никого.

Може ли 14 февруари без вино? Оказва се, че може. Все пак има хора, които… предпочитат водка :)

Може ли 14 февруари без шоколад? Категорично не
– заявяваме ние и се отправяме на гости на нашите приятели от шоколадово ателие Perfetta. Те ще направят специално за нас дантелено шоколадово сърце. Как се случва това, може да видите тук.



Докато Ети плете с шоколадова „прежда”, Мони ни разказва за комбинацията между шоколад и алкохол.

Шоколадът може да се комбинира много успешно с различни видове алкохол. Правили сме например бонбони с грапа (крушова ракия), уиски, текила... Алкохолът влиза в състава на самия бонбон, но е само акцент. Хората, които разбират от алкохол, ще усетят качеството му и характерния аромат. За Свети Валентин ще направим бонбони и с червено вино. Кабернето се съчетава много добре с шоколада, защото е малко по-силно като аромат.



Разказвайки, Мони ми поднася бутилката с грапа, за да добия по-ясна представа за аромата на напитката. Вдъхвам, очаквайки да усетя нещо остро и неприятно, но… напротив – мирисът е приглушен, приятен, не се усеща спиртната основа, а само лекият плодов нюанс. Отказвам предложението да ми сипе в чашка… все пак на работа съм.

Явно като по-голям специалист, относно алкохолите, Ети разкрива тайните на успешното им съчетание с шоколада.

Ако шоколадът е тъмен, с леки какаови нотки, ненатрапчив и не горчив, ще си отива с вино, което не доминира като вкус, и не заглушава какаото. В същото време напитката трябва да има малко по-плодови нюанси, за да може вкусовете  да се комбинират добре. Млечният шоколад пък, с по-ванилова сърцевина, се комбинира с по-сухо вино, което е с лек опушен вкус. При комбинацията на шоколад с по-твърд алкохол трябва да се внимава, за да се запази вкусът на шоколада и ароматът на алкохола.



На 14 февруари шоколадовата индустрия отбелязва абсолютен бум по цял свят. Предлагат се шоколадови сърца във всякакви форми, бонбони в луксозни опаковки… Защо точно шоколад ли? Всички знаем, че шоколадът действа като афродизиак. Но дали в огромни количество няма да подейства негативно на либидото? И от толкова сладко изведнъж да ни стане горчиво? Специалистите от Perfetta съветват:

Шоколадът е като кафето - в големи количества може да предизвиква сърцебиене или световъртеж. Но няма да подейства негативно върху желанието за секс. От друга страна, шоколадът е като банана. Освен че дава енергия, той повишава и настроението. И изобщо - в сладкото е щастието!

Е, как да не ги послушаш и да не хапнеш още един от вълшебните им бонбони?!