Олег Шупляк е украински художник, който е закърмен с рисуването. Откакто се помни неговата страст си остава живописта. Най-известните негови произведения са картини, които носят двойно послание за ценителите – зад спокойните природни пейзажи се крият образи на известни и не толкова известни исторически личности и хора, които са изиграли решаваща роля в живота на Олег. Тези картини много ни вдъхновиха, затова решихме да потърсим техния създател, свързахме се с него по имейл. Това, което следва като текст, е резултатът. Насладете се и на красивите съвременни творчески идеи на Олег.

Олег

Автопортрет

Разкажи ни повече за себе си. Как започна да рисуваш и какъв творчески път си извървял до днес?
Желанието и страстта да рисувам винаги са били част от мен. Откакто се помня винаги рисувам. Талантът съм наследил от майка ми, която е самоук художник.
Когато бях на 12 години започнах да уча в арт студио. По-късно завърших гимназия по архитектура. От 2000 г съм част от Националното сдружение на професионалните художници на Украйна.

Кое те вдъхновява най-често и как избираш какво ще изобразява следващата ти картина?
Никога не си избирам тема, по която да рисувам, тя просто си идва от самосебе си.

В твоето творчество най-известни са т.нар. картини със скрито послание и скрити лица. Как се сети, че можеш да нарисуваш подобни неща?
Смятам, че художникът трябва да може да рисува добре, но в модерното изкуство това се оказва напълно недостатъчно. Една картина трябва наистина да улови окото и да го удиви по някакъв начин. Съвременният арт трябва да докосне душата на аудиторията, за да може всеки да открие нещо свое в определеното произведение.


Олег

Русалка

В картините с двойно значение ти си изобразил красиви пейзажи, в които се крият лицата на много известни личности като Джон Ленън, Пабло Пикасо, Зигмунд Фроид, Пол Гоген и др. Как реши да нарисуваш точно тях?

Точно в тези картини се опитвам да разделя двете изображения, които разказват две различни истории. В същото време, докато ги рисувам работя върху обща идея. За пример давам портрета на Дарвин, който представя едновременно Науката и Религията, в портрета на Ленън има ангели и дяволи, които присъстват в картините на повечето художници и винаги се противопоставят. След като ги нарисувам, те трябва да направят две впечатления – едното е за красиво произведение, другото за практично.

ОлегДарвин

Всеки ден ли работиш или само когато имаш вдъхновение?
Всеки ден рисувам, но когато имам силно вдъхновение, дори и през нощта.

Случвало ли се е да започнеш някаква картина с една идея, и в края тя да изглежда по съвсем различен начин?
О, да, много често се случва. Това се нарича креативен процес, импровизация.

Кое е по-важно – съдържанието или техниката?
Зависи от задачата, която си е поставил художникът, на този етап от своето творческо развитие. Но по принцип смятам, че съдържанието винаги трябва да е водещо.

Каква техника използваш ти?
Рисувам с маслени бои върху платно или картон.

Какво символизират цветовете за теб и кой е любимият ти?
За мен няма хубав или лош цвят, но все пак любимият ми цвят е този, който пасва на правилното място.

Каква част от твоето творчество заема жената?
Имам доста портрети на жени. Един от най-ярките е този на великата украинска поетеса Леся Украинка. Също и в картината „Обратно към природата” съм създал един обобщен образ на майката природа, която в моите представи също е жена. Любим ми е и портретът на моята дъщеря.

Олег