LadyZONE.bg: Какво е за вас кулинарията? От колко време се занимавате с нея?
Бояна Рачева: Кулинарията за мен е начин на живот. Още от малка обичам храната и съответно винаги съм се въртяла покрай бабите, за да им помагам докато готвят. И двете ми баби са големи кулинари и винаги са приготвяли разнообразна и вкусна храна – за разлика от майка ми, на която не й оставаше време да готви често. Заедно с мен тя открива нови хоризонти, екпериментирайки и смесвайки нетрадиционни вкусове.
Няма да забравя едно ястие с пилешко месо, сини сливи, ябълки и мандарини – това е нейна авторска рецепта, изготвена най-вероятно от оскъдното съдържание на хладилника. Като пораснах ми се наложи да започна да готвя сама, тъй като от рано заживях самостоятелно. Както вече споменах, обичам храната и не се задоволявам с това да ям едно и също нещо всеки ден. Започнах да си приготвям каквото ми се яде, търсейки нови рецепти или взимайки пример от майка си – съставяйки гозби с продуктите от хладилника.

LadyZONE.bg: Как се роди идеята за кулинарното училище?
Бояна Рачева: Идеята за съжаление не е наша, а на един приятел (Шеф Ангел Димитров), който основа училището, но в последствие му се наложи да замине за чужбина и търсеше достоен(ни) правоприемник(ци). Искаше училището да продължава да се развива и да приобщава хора, които споделят идеята, че готвенето е забавно и е важна част от ежедневието ни.
Стечение на обстоятелствата, той предложи на нас (моят партньор в живота, работата и всичко останало - Борис Тасев).
След кратък размисъл приехме предизвикателството. По това време училището се помещаваше в едно малко апартаментче в долни Лозенец. Беше доста дискомфортно място за подобен тип дейност и ни стана ясно, че ще трябва да се преместим възможно най-скоро.
Девет месеца по-късно намерихме подходящо помещение в горната част на Лозенец и се преместихме за броени дни. От 60 м2 минахме на 200 м2 площ, което автоматично откри пред нас нови хоризонти и пространство за експерименти. Започнахме да правим курсове всеки ден и да предлагаме нови и нови идеи на хората, които се интересуват малко или много от кулинария.
Когато след година Ангел се върна на почивка в България мисля, че остана приятно изненадан от постиженията ни.

LadyZONE.bg: Какви са предизвикателствата в тази сфера?
Бояна Рачева: Най-голямото предизвикателство са нашите клиенти. При нас идват най-различни хора, на различни възрасти и начини на мислене.
За да протичат гладко и благоприятно курсовете тези хора трябва да се сработят и да намерят общ език. Разбира се това е храната. Тя сплотява изключително много и само след две посещения (курса) групата от непознати, става приятелска и всички те работят в екипност.
Разбира се има и множество други предизвикателства, както във всеки един бизнес. Все още хранителната култура у нас е доста ниска, което обуславя и скучните, еднообразни и нискокачествени продукти по магазините.
Набавянето на хубави и качествени продукти, които с чиста съвест мога да препоръчаме на клиентите е доста трудно. Смея да твърдя, че съвестно подбираме всички продукти – редно е те да са висококачествени, защото нашето здраве се обуславя от това какво слагаме в стомаха си, а и няма как да сготвиш нещо вкусно с неправилните продукти.

LadyZONE.bg: Какво е за вас успехът?
Бояна Рачева: Успехът за мен е да съумеем да изпълним мисията си, която е да повишим хранителната култура на хората, които идват при нас. Да ги накараме да влезнат в „страшната” кухня и да се забавляват. Да им помогнем да вземат нещата в свои ръце. За мен, като човек, които не разбира абсолютно нищо от икономика, логиката е много проста: ако се храним с качествена храна (локална, малки производители) няма да боледуваме толкова често. Съответно няма да си харчим пари за лекарства. Така хем ще стимулираме вътрешната икономика, хем ще бъдем здрави, ще имаме енергия и настроение. До момента смятам, че имаме успех, но зная че ще трябва още - да достигаме до повече и повече хора. Това е нашата цел за в бъдеще.

LadyZONE.bg: На какво ви научиха трудностите?
Бояна Рачева: Като цяло аз съм израснала в България и съм свикнала да живея с трудностите. За мен те са ежедневие и не ги забелязвам. Те са просто нещо с което трябва да намеря начин да ги приемем и да се справям с тях - нищо повече.
Когато човек размишлява по този начин, животът му протича доста по-лесно, гладко и приятно. Имала съм доста трудни периоди в живота си, когато едва съм събирала пари, за да купя храна на котките си. Слава Богу, тези времена са били кратки и винаги съм успявала да изляза от ситуацията.
Но все пак, трудностите ме научиха на това, че средствата трябва да бъдат уважавани. Да не си харчим парите за ненужни неща, да не похабяваме и да не изхвърляме храна. Ако всеки спазва тези две изключително простички правила, основният му проблем (парите) ще започне да става все по-малък и по-малък.

LadyZONE.bg: Какво е за вас да си жена в България 2015?
Бояна Рачева: Да съм жена е нещо чудесно. За жените животът протича някак си по-лесно. Опитвам се да се наслаждавам на това преимущество.

LadyZONE.bg: Как си обяснявате тенденцията, че има повече мъже-готвачи отколкото жени? Променя ли се тази тенденция в момента?
Бояна Рачева: Според мен отговорът на този въпрос е комплексен. Първо, работата в кухнята е изключително тежка. Започва рано сутрин, когато трябва да се подготвят всички продукти и завършва късно вечер, след като си тръгне последният клиент и кухнята бъде изчистена. Това са над 15 (понякога 16 и повече) часа работа, като през цялото това време си на крак. В тази връзка когато една жена шеф-готвач забременее в даден момент не издържа на ежедневното натоварване. Излиза в отпуск по майчинство за известно време – период, през който губи инерция. След това, според мен, е доста трудно да се завърнеш, но не е и невъзможно.
В интерес на истината има друг, още по-прост, отговор на този въпрос - мъжете готвят за удоволствие, жените по задължение. За да стане една жена готвач, са необходими истински интерес и отдаденост, страст към храната.

LadyZONE.bg: Може ли готвенето да бъде вид терапия?
Бояна Рачева: Готвенето Е вид терапия. Влезеш ли в кухнята, трябва да забравиш всичките си проблеми и да се отдадеш на кулинарията. Ако не си в настроение или си ядосан това определено ще се отрази и на храната която приготвяш. Истинските готвачи не позволяват това да се случва. Моят трик когато съм ядосана и ми се налага да готвя е да си пусна весела и приятна музика, да си танцувам и пея докато готвя.

LadyZONE.bg: Как съхранявате своята женственост в кухнята?
Бояна Рачева: Никога не съм се замисляла над този въпрос и никога не съм се опитвала да изглеждам женствено насила. Ако една жена по принцип излъчва женственост и сексапил, това си личи дори въпреки куртката и престилката.

LadyZONE.bg: Мислили ли сте да направите свои дизайн куртки?
Бояна Рачева: До сега не бях мислила, но това е добра идея. Като цяло моята куртка посети кварталната шивачка, за да я направи по-удобна и по-подходяща за „в кухнята” – тя не трябва да бъде нито прекалено широка, нито прекалено тясна. Материята на изработка също е много важна - да не се захабява лесно, да издържа на високите температури в пералнята и да не си личат петната от доматения сос по нея. (смях)

LadyZONE.bg: Какви са последните тенденции в кулинарията?
Бояна Рачева: Да, и в кулинарията има „модни” тенденции. Някои от тези за 2015 година са консумацията на насекоми, а просото е новата киноа. Любимият ми тренд, който вечно на мода (като черната вечерна рокля с перли) е науката в кухнята. Аз като дипломиран химик се интересувам изключително много от процесите, които протичат по време на съставянето на дадено ястие. Разбирайки „как” и „защо” се случва определено нещо. Този интерес обогатява изкуството да готвим, прави го по-лесен, по-приятен и интересен.

LadyZONE.bg: Коя рецепта бихте препоръчала на съвременната жена – нещо бързо, вкусно и лесно.
Бояна Рачева: Когато няма какво да ядем вкъщи и хладилника е сравнително празен си приготвяме пица, прясна домашна паста или ризото. Това е сигурен начин да изчистим хладилника, тъй като пица, паста и ризото се приготвят с почти всичко.
Обикновено човек винаги разполага вкъщи със суха мая, вода и брашно (необходимите продукти за тесто за пица), а ако има и 1-2 яйца може да си приготви уникална домашна паста. Има елементарни и невероятно вкусни сосове от по 2-3 съставки. Например една от любимите ми е паста Бианко, чийто сос представлява чесън, зехтин, евентуално (ако ни се намира) малко масълце и босилек. Става прекрасно и с магданоз. Готви се за не повече от 30 мин от замесването на тестото. Кой каза, че готвенето трябва да бъде сложно?