... преимущество е да си жена мениджър в мъжки свят!

... вдъхновяват ме едни малки пухкави ръчички, които ме гушват и ми казват „мамо, толкова те обичам!”...

... Ако иска да успее човек, трябва да е на 100% в нещо...

...„Уау, какъв прекрасен ден, това е любимата ми рокля!”...

... човек трябва да прави две неща – да бъде малко по-арогантен и да слуша сърцето си...


  • С/т/илните жени: Яна Шантанова
  • Българската жена е красива и умна
  • С/т/илните жени: Меглена Кунева
  • С/т/илните жени: Дана Данина
  • С/т/илните жени: д-р Катя Паскова
  • С/т/илните жени: Петя Георгиева
  • С/т/илните жени: Полина Ал-Битар
  • С/т/илните жени: Евгения Маркова

Това са може би на пръв поглед произволни откъси от интервюто, но всъщност не са никак случайни. Преди да ви запозная с нея, искам да подчертая, че ме зареди с позитивизъм, вдъхновение и много енергия.

Екатерина Панайотова е директор „Маркетинг и клиентски сегменти” в УниКредит Булбанк. Ръководи около 1000 души, които обслужват 1 милион клиенти в цялата страна. В банки работи от 20 години, а в тази конкретно е от 11. Първото й висше образование е Генно и клетъчно инженерство, а второто – Финанси. Омъжена е, има двама сина...

Снимка: Личен архив



Започвам с твоя свят у дома, но съм сигурна, че той се преплита и с твоите служебни задължения. Лесно ли се живее с трима мъже вкъщи?
Интересно е. Може би това е въпрос на гледна точка и честно да си призная никога не съм виждала друго възхищение в други мъжки очи, каквото виждам в очите на синовете ми. Шегуваме се с мои близки приятелки, които имат дъщери, че момичетата винаги намират някакъв кусур на майките си. За синовете обаче, майката е най-прекрасна. Чувствам се добре с трима мъже в къщата, но друг е въпросът, че никога не мога да я намеря, така както съм я оставила (смее се)...

Как и в колко часа започва един твой работен ден?

Ставам всяка сутрин в 5 часа, не за да спортувам, а защото трябва да свърша някои неща вкъщи, като всяка жена. Големият ми син е ученик, 15-годишен, и ставам сутрин, за да му подготвя закуска и да го изпратя на училище, след което продължавам с малкия ми син. Да не забравяме, че и мъжът ми също има закуска и кафе за приготвяне... Опитвам се около 8.30-9.00 часа най-късно да съм в банката. Не работя по-малко от 10-12 часа на ден, но в интерес на истината не ми тежи, защото си обичам работата, атмосферата в банката и в екипа.

Кое е любимото ти време от работния ден?
Много обичам моментите накрая на деня, когато спират да звънят телефони и всички срещи са приключили, когато съм в кабинета си и е тихо, спокойно и мога да се съсредоточа.

В колко часа приключваш работа?
Тръгвам си обикновено между 19.30 и 20 часа. Лягам си около 12.30-1 часа.

Значи ти се събират 4-5 часа сън на денонощие. Как се презареждаш толкова бързо?
Като бях малка баба ми се шегуваше, че съм много енергична и не мога да стоя на едно място. Все едно имам бодили в дупето, както казват старите хора.

Намерила ли си баланса между личния живот и работата?
Аз поне не съм открила рецептата. Наистина повече време отделям на работата, но хората вкъщи са приели, че това е част от мен. Огромен работохолик съм. Ако иска да успее човек, трябва да е на 100% в нещо.

Спомняш ли си каква искаше да станеш като малка?

Исках да стана Нобелов лауреат. Много обичах математиката и физиката и си представях, че ще стана именно Нобелов лауреат. Исках да стана и писателка...

В момента пишеш ли?
Не, като малка пишех, но сега не. Между другото в банката съм известна с това, че много държа на правописа (смее се).

Това ли е стилът ти на обличане в офиса и какви марки и дизайнери предпочиташ?
В интерес на истината от всички женски неща най-много обичам дрехите. Почитател съм на Max Mara и Marella, Mac&Co., Pennyblack и McKlein предпочитам за спортните облекла. Имам костюми на Badoo, защото са малко по-странни и различни, но общо взето рядко може да ме видите с чисто строг костюм. Въпреки че се обличам бизнес, винаги има нещо малко и различно, което да разчупи облеклото ми.

Бижу?
Не обичам бижута. Дори и в момента нямам никакви на себе си, само обеци. Разчупвам облеклото си с малки акценти - сакото е бяло и черно, обаче се връзва с черна панделка, костюмът е черен на тънко райе, но го нося с цикламена блуза, дрехите са в строг цвят, но обувките са в лилаво.

Снимка: Евгений Милов, btv.bg



Предварително те помолих на интервюто да си донесеш любима дреха. Каква е историята на тази червена рокля, с която си в момента?
Тя ми е сравнително нова и вече много любима, защото бях с нея на рождения си ден – 10 януари. Тогава колегите ми изиграха жестока шега. Обадиха се и ми съобщиха, че ядосан журналист, който посетил наш филиал иска да пусне негативен материал, което означаваше, че веднага трябва да отида. Влизайки направих страшна физиономия, а колегите ме посрещнаха с един страхотен букет. По-късно и синовете у дома ми направиха комплимент, че роклята ми стои много добре и аз си казах „Уау, какъв прекрасен ден, това ми е любимата рокля!”

Снимка: Евгений Милов, btv.bg



Колко често пазаруваш и обикаляш по магазините за покупки?
На моменти съм – имам такива, в които много си пазарувам, а в други – просто не ми се ходи по магазините.

Кое е най-скъпото нещо, което си си купувала, някоя спонтанна покупка?
Ски екип за 2000 лева. Имало е костюми, които са ми харесвали и съм давала 1000 лева за тях. Но в момента не бих дала такива пари за подобни неща. По-скоро бих инвестирала много пари за пътешествия и приятно прекарване.

Спазваш ли хранителен режим и какво мислиш за здравословното хранене?

Миналата година взех едно кардинално решение - че трябва да спра с яденето на вафли и ядки в края на деня, когато съм ужасно прегладняла и започнах да се храня здравословно. Поръчвам си и ям от храната на д-р Енджи Касабие и съм много доволна. И поне колегите твърдят, че тотално съм променила физиката си. Но определено съм противник на всякакви диети.

А готвиш ли?
Да, но предимно събота и неделя. Признавам, че не е от любимите ми занимания и определено мъжът ми се справя по-добре. Двамата се редуваме, но когато единият е в кухнята, другият не влиза.

Снимка: Личен архив



Спортуваш ли? Как разпускаш?
Антистрес моментът от деня за мен е когато се прибирам у дома. Това ме освобождава от цялото напрежение. Не ми остава много време да спортувам, но затова пък цялото семейство сме запалени по карането на ски. Обичаме събота и неделя да караме, а дори се случва и през седмицата да правим нощно каране на Боровец или Витоша. Със съпруга ми гледаме всяка година да откъснем по една седмица от натоварения си график и да отидем на ски в Италия - да сме само двамата, да се наслаждаваме един на друг, и да караме ски на воля.

Снимка: Личен архив


Карането на ски е зимен спорт. През лятото какво правиш?
През лятото спортувам разходки из градинки, тичане след детско колело, защото другият ми син е на пет години. Аз самата също карам колело.

Имаш ли любим парфюм и слагаш ли специален аромат, когато ти предстои важна делова среща?
Имам си два любими парфюма. Единият е на La Prairie - Silver Rain, а другият е на Guerlain - La Petite Robe Noir, който ми е много любим и дори в момента съм с него. Обикновено именно него използвам като по-делови парфюм, защото е много свеж, не е натрапчив и има интересни нотки. На практика не се гримирам, но държа изключително много на цялата останала козметика у дома. Козметиката за лице, която използвам отново е на Guerlain, за тяло – на Clarince.

Какви разкрасителни процедури си правиш?
В месеца гледам да свърша задължителните дамски неща, като почистване на лице, педикюр, маникюр, коса и т.н.

Каква кола караш?
Мазда.

Какво смяташ за жените шофьори?
За мен няма мъже шофьори и жени шофьори. Има единствено добри и лоши, защото съм попадала на много лоши мъже шофьори и много добри жени шофьори. Дори жените сме по-склонни да направим път и да спрем на пешеходна пътека. Всичко идва с практиката – аз карам всеки ден и мога да спра на всяко място.

На бюрото в офиса ти има...

Много документи, лаптоп, компютър, очилата ми, телефона ми, тефтери, документи и една малка снимка на децата, както и мъдри мисли за всеки ден, които синовете ми подариха за Коледа.

Книгата, която те впечатли последно...
Биографията на Стив Джобс. Много го харесвам и една от любимите ми мисли в живота е, че човек трябва да прави две неща – да бъде малко по-арогантен и да слуша сърцето си.

Пътуването...
Обожавам го. Обожавам да пътувам навсякъде - и в България, и в чужбина.

Снимка: Личен архив



Имаш ли любими места?
Флоренция, Лондон, Рим, Соренто, Виена. Не съм била в Ню Йорк и мечтая да отида.

Снимка: Личен архив



Вдъхновява те...
Малките неща – позитивизмът на хората, с които работя, сънливият синьо-зелен поглед на моя син, едни малки пухкави ръчички, които ме гушват и ми казват „мамо, толкова те обичам”, начинът по-който мъжът ми се опитва да обърне всичко на смях и да промени гледната точка. Дори един доволен клиент може да ме вдъхнови.

В дамската си чанта винаги имаш...
Портфейл с кредитни карти, сухи и мокри кърпички, очила, малък тоалетен несесер с гланц и огледало, парфюм за чантата, малък органайзер и телефон. Но никога не тръгвам без портфейла, сухи и мокри кърпички.

Три разлики между жената мениджър и мъжа мениджър.

Ситуацията е както при шофьорите – има добри и не толкова добри мениджъри. Лично аз като мениджър се опитвам да туширам чисто женските неща, като прекалената прагматичност и прекаленото влизане в много големи детайли. Нещо, което според мен не зависи от това дали си жена или мъж мениджър, е да не скъпиш похвалите си към хората – аз изисквам много, но също така не се посвенявам да ги похваля.

Снимка: Личен архив



Трудно ли е да бъдеш жена мениджър и мъжки свят ли е бизнесът?
Аз бих го формулирала по друг начин. Според мен е интересно да бъдеш жена мениджър. Но да, определено е мъжки свят. Има не малко срещи, в които участвам и съм единствената жена, но пък пък ние имаме едно преимущество. Мъжете по някакъв начин са склонни да имат по-ниски очаквания от жените мениджъри. Това е нещо, което ние можем да използваме в наша полза - да надскочим многократно тези очаквания. Според мен е преимущество да си жена мениджър в мъжки свят.