Софи Марсо, родена като Софи Мопю на 17 ноември 1966 година, израства далеч от светлините на прожекторите в семейството на продавачка и шофьор на такси. Когато е на 14 случайно научава за прослушване за филм за тийнейджъри. Годината е 1980,а филмът се казва „Купонът” (La Boum). Софи се явява, одобряват я и печели ролята. Две години по-късно се снима и във втората част на филма. Това дава силен тласък на кариерата й, а за втората част на „Купонът” тя получава „Цезар” за млада и обещаваща актриса. Участва в 39 филма, сред които най-успешни „Студентката” (1988), „Тихоокеанска градинка” (1990), „Фанфан Лалето” (1993), „Дъщерята на Дартанян” (1994). Изключително успешно е участието й в продукцията „Смело сърце”с Мел Гибсън, която я прави световноизвестна, както и в 19 филм за Джеймс Бонд „Само един свят не стига”.


В личния си живот тя е имала трима дългогодишни партньори. За кинорежисьора Анджей Жулавски тя е омъжена 17 години и двамата имат син Венсан. След това има връзка с американския продуцент Джим Лемли. Ражда му дъщеря. От 2007 година живее с известния френски актьор Кристоф Ламбер.



„Нуждая се от сезоните, за да живея в ритъма на дъжда и слънцето.”

„Играеш някоя роля три месеца и след това спираш, но писането – това е акт на сътворение.”

„Актьорството е чудесна терапия за хората. Вместо да страдаш ти, някой ще го направи вместо теб.”

„По-лесно е да накараш хората да плачат, отколкото да се смеят.”


„Думи, да, формулиране на нещата, създаване на нещо, което идва от сърцето ти, това са все необходими неща, да.”

„Искам да разпростра любопитството си и способностите си по-далеч от континента, защото да бъда актриса е нещо глобално... Искам да има повече избори.”

„Мразя онези целувки, знаете, американските целувки с езика отвън. Те са отвратителни. Не мога да гледам, като порно е!”