Истинското име на Рита Хейуърт е Маргарита Кармен Кансино. Ражда се на 17 октомври 1918 г. в Ню Йорк от любовта между ирландския бежанец Едуардо Кансино и Волга Хейуърт, която също търси убежище в САЩ. Тя е американска актриса и танцьорка, която през 40-те години на миналия век се превръща в истински секссимвол.

Снима се в 61 филма за период от 37 години, но публиката ще я запомни най-вече с култовата лента „Джилда”. Партнира на едни от най-големите имена на Холивуд като Фред Астер, Джийн Кели и Джон Уейн. Включена е в официалния списък на най-големите звезди на всички времена на Американския филмов институт. Рита Хейуърт е имала петима съпрузи, като единият от тях е гениалният режисьор Орсън Уелс. Умира в родния си градна 68-годишна възраст от Алцхаймер.


Към цитатите>>>


„Веки мъж, който съм познавала някога се е влюбвал в Джилда (бел. ред. героинята й от едноименния филм) и се е събуждал до мен.”

„Аз не съм имала всичко в живота. Аз съм имала прекалено много.”

 „Всичко, което исках беше това, което всички искаха – да бъдат обичани.”


„Това, което ме изненадва в живота не са браковете, които се провалят, а браковете, които успяват.”

„Мисля, че всички жени имат определена елегантност, която се разрушава, когато свалят дрехите си.”


„Забавното в актьорството е да се превърнеш в някой друг.”

„Всеки актьор, всеки режисьор, всеки се нуждае от „Оскар”. Ти трябва да притежаваш тази малка статуетка в Холивуд, иначе си  нищо!”


„Всички ние сме обвързани с нашата съдба и няма начин да се освободим.”

„Бях, със сигурност, добре обучена танцьорка. Добра актриса съм: притежавам дълбочина и чувство. Но на тях не ми пука. Всичко, което искат и търсят е външният вид.”