Мери Уилстънкрафт (1759 – 1797) е английска писателка, философ и феминистка. Един от трудовете й, оставил траен отпечатък в историята, е „Защита на правата на жената” от 1792 г., което е едно от първите произведения на феминистката философия. В творбата Мери посочва, че жените по същество не са по-долни от мъжете, но изглеждат така, само защото им липсва образование.

Много малко хора знаят, че тя всъщност е майка на още по-известната авторка на „Франкенщайн” – Мери Шели, която се ражда от брака й с философа Уилям Годуин. За съжаление, след раждането Уолстънкрафт умира заради усложнения и оставя няколко недовършени ръкописа.

Размисли от Мери Шели>>

„Защита на правата на жената” придобива по-широка популярност в началото на 20 век, когато се заражда феминисткото движение. Днес Мери Уолстънкрафт е считана за една от основателките на феминистката философия, а феминистките често цитират творбите й, вдъхновени от силата и думите в тях.

 

 „Началото винаги е днес.”

„Научен от най-ранна възраст, че красотата е скиптърът на жената, умът се пригажда към тялото и блуждае около своята златна клетка, стремейки се да украси своя затвор.”

Размисли от Симон дьо Бовоар>>

„Жените системно са унижавани чрез получаване на внимание - мъжете смятат, че е мъжествено да си платят за секс, когато всъщност те подчертават собственото си превъзходство.”

„Направете жените рационални същества и свободни граждани, и те бързо ще станат добри съпруги – това е само в случай, че мъжете не пренебрегват задълженията си на съпрузи и бащи.”

 


„Добродетелта може да процъфтява само сред равни.”

„Време е да се извърши революция в женските маниери – време е да се възстанови тяхното загубено достойнство. Време е да се разделят непроменения морал от местните нрави.”

Размисли от Глория Стейнъм>>


„Сигурна съм, че нищо не предизвиква така силно способностите, както задължението да се борим със света."

„Никой човек не избира злото, защото е зло. Той просто го бърка с щастието - доброто, към което се стреми."

  


„Със сигурност има нещо в това сърце, което не е краткотрайно – животът е повече от мечта.”

„Децата трябва да са невинни, но когато прилагаме епитет за мъже и жени, терминът е слабост.”

Размисли от Анаис Нин>>

„Как на разумно същество може да се даде нещо, без то да го е заслужило без усилие?”

„Мъжете и жените трябва да бъдат образовани, в голяма степен, от мненията и нравите на обществото, в което живеят.”