Много хора знаят, че Мадлин Олбрайт е първата жена държавен секретар на САЩ, но малко знаят, че тя всъщност е чехкиня. Рожденото й име е Мария Яна Корбелова. Произхожда от семейство на чешки евреи, приели католицизма. Родена в Прага, още като малка получава прозвището „Мадленка” от баба си. Преследвано от нацистите, семейството й емигрира в Щатите, където баща й преподава в университета в Денвър.

Преди да стане държавен секретар, длъжност която Мадлин заема от 1997 до 2001 г., е заемала все високи постове в политиката – била е постоянен представител на САЩ към ООН, член на Кабинета на президента Бил Клинтън и член на Националния Съвет за сигурност. Известна е с това, че винаги демонстрира невероятен контрол над ситуацията, дори и в най-трудни моменти и с най-трудните събеседници.

Издава автобиография под заглавието „Госпожа министър” през 2003 година. Признава, че личният и професионалният живот на една жена не могат да вървят ръка за ръка и че е успяла да достигне до този висок пост, благодарение на това, че се е развела. Има три дъщери.

„Смятам, че това да си жена има големи предимства. Мисля, че сме много по-добри в личните отношения и имаме силата да казаваме нещата такива, каквито са, когато е нужно.”

„Омразата, емоционалността и чувството на неудовлетвореност не са политики.”

"В ада има специално място за жени, които не помагат на други жени."

„Харесва ми да съм жена. Не бях от тези жени, които израстват професионално, носейки мъжки дрехи или изглеждайки като мъж. Харесвам ярките цветове и това, което съм.”

„Добрата книга, също като добрата реч, трябва да направи всичко това – да ни накра да се смеем, да се замислим, да се разплачем и да се радваме - за предпочитане в този ред.”

„Отне ми доста време гласът ми да се чува, и сега, когато го имам, нямам намерение да мълча.”

„Жените трябва да бъдат активни слушатели и да прекъсват – но когато прекъсвате, трябва да знаете за какво говорите.”

Размисли от Маргарет Тачър>>

„Жените не могат да правят всичко по едно и също време, трябва да разберем, че постиженията в живота ни идват на порции.”

„Жените са наистина добри в това да се сприятеляват, но не и в общуването. Мъжете са добри в общуването, но не е задължително да се сприятеляват. Това е груба генерализация, но мисля, че е правилна.”

„Повечето време, когато се събудя, прекарвам в опити да позная какво ще се случи.”
„За някой, който обича чуждестранната политика, да бъде държавен секретар е най-добрата работа в света. Но това не се случва два пъти.”

Светът загуби Желязната лейди>>

„Не вярвам, че светът ще бъде коренно различен, ако имаше повече жени лидери. Може би, ако всички на ръководни позиции бяха жени, в света щеше да има по-малко конфликти. Но, ако сте наблюдавали жени, които са се издигнали в кариерата – те не са точно миролюбиви същества, включително и аз.”

„Животът е мрачен, но ние не трябва да бъдем прачни през цялото време.”

„Аз не просто исках да бъде жена държавен секретар. Исках да бъда държавен секретар, който е жена, но не избрана заради тази причина.”

Размисли от Рейчъл Карсън>>