.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Размисли от Луиза Мей Олкът

LadyZone.bg | преди 5 години
луиза мей олкът
Снимка: fodors.com
В последните години от живота си тя става адвокат за правото на жените да гласуват

Луиза се ражда в семейството на американски учители през 1832 г. Обучението си дължи изцяло на баща си, който се опитва неуспешно да въведе нови методи в училище. До 20 си година вече е получила инструкции от известни писатели като Емерсон и Маргарет Фулър, които са семейни приятели. До тогава тя е опитала вече няколко професии – учителка, социална работничка, домашна прислужница. От време на време пише кратки разкази, за които получава добри хонорари. През 1861 г. избухва Гражданската война и Луиза се записва доброволка в корпуса на медицинските сестри. От доброволчеството й се раждат няколко кратки разкази за войната, които й носят огромен успях и пари. Това я кара да продължава да пише и така се ражда първият й роман, който я прави истински известна – „Малки жени”. В него тя разказва за детските си години и своите сестри - една по-голяма и две по-малки. Следват книгите „Добри съпруги”, „Малки мъже” и „Синовете на Джоу” със същите герои. В последните години от живота си тя става адвокат за правото на жените да гласуват и става първата жена, регистрирана да гласува в Конкорд. Умира през 1888 година от живачно натравяне.

Размисли от Маргарет Фулър>>


„Не се страхувам от бури, защото се уча как да управлявам кораба си.”

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?