Мария Корасон „Кори“ Кохуангко Акино, или позната като Корасон Акино, е първата жена президент на Филипините и първата жена президент в Азия изобщо. Наричат я демократичната икона на Филипините. Призната е в световен мащаб като защитник на демокрацията, мира, правата на жените и религиозната толерантност.

Родена е в град Паники, провинция Тарлак на 25 януари 1933 година. Учи френски и математика в Ню Йорк и право в Манила. Тя и нейният съпруг Бенинго Акино, който е журналист и лидер на опозицията срещу тогавашния президент на Филипините Фердинанд Маркос, емигрират в САЩ през периода 1980 - 1983 г. При завръщането им в родината Банинго е убит, а Корасон заема мястото на съпруга си - оглавява опозицията срещу Маркос. На изборите през 1986 г. Корасон, която няма предишен политически опит и трябва да се грижи сама за 5-те си деца, успява да спечели. Остава на поста президент до 1992 година. По време на управлението ѝ се въвежда нова конституция и се прокарват важни за страната реформи.

Корасон Акино умира на 1 август 2009 година (на 76 г.) от рак на дебелото черво.

„Бих предпочела смислена смърт пред безмислен живот.”

„Вярата не е просто пасивно търпение, докато бурята премине. Напротив, тя е дух, който носи положителни неща – оставките са част от нея, но най-ценно от всичко е пламналата надежда.”

Размисли от Елън Джонсън-Сърлийф>>

 

„Предполагам, че моята вяра в религията ме поддържа повече от всичко друго. Семейството също е много важно. Ако нямах деца, би ми било твърде трудно. Дори и да сте здрави и силни, вие се нуждаете от хора, които да ви подкрепят през цялото време.”

 

„Не се срамувам да призная, че вярвам в чудеса.”

„Достигнах етапа от живота си, в който вече не е нужно да се опитвам да впечатлявам. Ако ме харесват такава, каквато съм – това е добре. Ако ли не – това е много лошо.”

Размисли от Голда Меир>>

 

„Нямам формула за свалянето на диктатор или изграждането на демокрация. Всичко, което мога да предложа, е да забравите себе си и да мислите за хората. Те винаги са тези, които карат нещата да се случат.”

 

„Най-лошото от всичко са интригите.”

„Аз не съм икона на демокрацията, вие всички заедно сте икони на демокрацията.”

Размисли от Мадлин Олбрайт>>