Флоранс Найтингейл Греъм се ражда в навечерието на Нова година, през 1884 година в дома на бедно фермерско семейство в Канада. Това изобщо не й поппречило по-късно да се превърне в една от жените емблеми за козметиката на 20 век. Още като ученичка започва живо да се интересува от външния си вид. Като медицинска сестра показва афинитет към фармакологията и протичащите химически процеси.

Наричат козметиката й „красота от домашните чинии”, защото първоначално идеята за създаването на магическия крем, който няма да позволява на жените да остаряват, тя осъществавала у дома. Съседите дори се опаквали на хазяите, че от стаята й се носели какви ли не миризми.

През 1907 година заминава за Ню Йорк, където постъпва в известен салон за красота, и където попива с жажда всяка информация за процедурите и техниката им на изпълнение. Когато няма какво повече да научи там, Флоранс си тръгва, за да отвори заедно със съдружничката си Елизабет Хабард първия си магазин, който се намирал на Петю авеню в Ню Йорк. Не след дълго малкото магазинче пожънало успех. Кремовете, които се правели в задната стаичка, се разграбвали от нюйоркските богати дами като топъл хляб.

Размисли от Есте Лаудер>>
 

Именно тогава Флоранс решила да си смени името. Изпитвайки безкрайно благоговение към кралица Елизабет I и винаги носейки със себе си книгата „Enoch Arden” на Алфред Лорд Тенисон, се родило новото й име Елизабет Арден. Тя първа въвела козметична линия за грижа за кожата в няколко стъпки – почистване, овлажняване и подхранване. Нейна е и идеята основата и пудрата да бъдат подбрани според цвета на кожата на лицето, както и цветът на червилото, лака за нокти и ружът да са в една тоналност. Крем след крем, руж, лак, парфюм, пудра, Елизабет създава над 300 успешни продукта и се превръща в икона на своето време още приживе. Арден умира през 1966 година на 81 години, като козметичната й империя по това време се оценява на над 60 милиона долара.

 „Всяка жена има правото да бъде красива.”

„Жената винаги може да изглежда по-млада, отколкото е.”

„Забележително е какво може да постигне една жена с малко амбиция.”

Съвети от една преуспяла бизнес дама>>

„За да бъде красива, една жена първо трябва да бъде здрава.”

Към жените: „Вие сте толкова стари, колкото се чувствате.”

„Не правете лицето си да изглежда изкуствено и неестествено като прекалявате с грижите за кожата.”

Легендарните реплики на Саманта Джоунс>>

„Красотата е една част природа и три части грижа.”

Към нейния съпруг, който в последствие става бивш съпруг: „Скъпи, не забравяй една малка подробност. Това е моят бизнес. Ти просто работиш тук.”

„Стандартите трябва да бъдат определени от мен, а не наложени върху мен.”

Размисли от Типи Хедрен>>

 

„Искам хората около мен да дават всичко от себе си, за да постигнат и невъзможното.”

„Има само три американски имена, които всеки на планетата знае: шевните машини “Singer”, Кока Кола и Елизабет Арден.”

„Искам да накарам хората да се чувстват добре, млади и красиви.”

„Всичките ми щастливи дни са минали навън в градината.”