Джийн Дороти Сибърг (13 ноември 1938 г. – 30 август 1979 г.) е американска актриса и модна икона от средата на миналия век. Участва в 34 филма в САЩ и Европа, сред които най-запомнящи се са „Добър ден, тъга” и „Летище”, а най-емблематичен си остава „До последен дъх”.

Освен красиво лице и модна икона, Джийн Сибърг била културно и политически ангажирана към обществото, подкрепяйки партията на „Черните пантери”. До последно била разследвана от агенти на ФБР, които се ровели надълбоко не само в публичния, но и в личния й живот. Умира при неизяснени обстоятелства – изчезва от дома си и никой не знае нищо за нея в продължение на 11 дни, след което е намерена мъртва на задната седалка на колата й. В кръвта й са намерени алкохол и приспивателни. Обявяват смъртта й за самоубийство.


„Парите не купуват щастие. Но щастието не е всичко.”

„Първият ми брак не беше щастлив. Омъжих се за него, защото бях впечатлена, че той знаеше кои вина да поръча и как да остави визитната си картичка. Абсурдни причини.”

„Нямах представа, докато не дойдох тук (в Холивуд), че някой може да бъде мил с теб в продължение на години, но всъщност да те мрази. Случва се постоянно.”


„В моя дълъг живот като възрастен човек научих, че колкото по-малко знам за актьорството и повече за всичко останало, толкова по-добре ще се справям с двете неща – актьорството и живота.”

„Знам, че най-великите актриси имат 20 добри години, в които да се снимат във филми и че те ще съществуват 30 или 40 години като човешки същества. Заключението до което достигнах е, че няма да се снимам през целия си живот.”

„Аз не се извинявам не защото имам силна воля или съм самонадеяна, аз не се извинявам, защото това е то, това е моят живот. Няма нищо, което мога да направя, не мога да се извиня на никого. Просто съм човек със силно чувство към живота. Това е всичко.”