Ралица Височкова е ембриолог в МЦРМ "Радост", гр. Варна. Тя работи в клиниката от момента на създаването й, като същевременно има и 5-годишен стаж в областта на асистираната репродукция.

Благодарим й за ценното време, което тя ни отдели, за да ни разходи из чудната вселена на своята професия. Как преминава денят на един ембриолог, какво е онова, което осмиля човешкия живот и за бъдещето на една кампания в услуга на семействата с репродуктивни проблеми, виже в интервюто, което Ралица Височкова даде специално за LadyZone:

Клиниката, в която работите, участва в кампанията "Любовта е действие", създадена в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Как и защо се съгласихте да участвате?
Когато за пръв път разбрахме за кампанията, а това беше миналата година, вече беше късно да заявим желание за участие. Затова тази година побързахме да се свържем с организаторите и да задвижим нещата. При нас всекидневно идват хора, чиято единствена мечта е да се сдобият със собствена рожба. Някои пациенти нямат финансова възможност, а вече са изчерпали безплатните си опити към Центъра за асистирана репродукция. Други не отговарят на изискванията за кандидатстване към ЦАР, поради неизяснени причини за стерилитет, и тази кампания е един шанс за тях. Желанието да сме полезни в тази кауза е това, което ни стимулира.

Голям ли е интересът към кампанията? Имате ли наблюдения над количеството желаещи да участват в нея и съответно над тези, които искат да бъдат приети във вашия център?
Интересът към кампанията и към нашата клиника безспорно е голям. Това е нова, оборудвана с модерна техника клиника, в която работят специалисти, доказани от години в областта на репродуктивната медицина. Освен това МЦРМ "Радост" е единствената, участваща в кампанията клиника, локализирана извън столицата. Всички тези предпоставки са важни за пациента при избор на клиника и специалист.  
Нараства ли броят на двойките с репродуктивни проблеми, търсещи вашата подкрепа?
За съжаление, да. Броят на пациентите, имащи нужда от специализирана помощ в борбата с инфертилитета все повече се увеличава. Най-трагичното е, че възрастта прогресивно намалява, т.е. все повече двойки в ранна репродуктивна възраст идват с проблем. От създаването на клиниката до сега броят на пациентите ни се е увеличил около три пъти. Някои двойки успешно постигат бременност след провеждане на подходящо лечение, при други се стига до различни методи на асистирана репродукция.

Как преминава денят на един специалист - ембриолог, работещ в ин витро център?
Бързо и интересно. Всеки работен ден започва с профилактика на уредите в лабораторията, след което всеки един от нас поема своите ангажименти. Ние сме трима ембриолози, покриващи андрологична и ембриологична лаборатории – един поема изследванията на мъжа за деня, докато другите двама поемат пункциите и трансферите. Всекидневно комуникираме с пациенти относно развитието на техните ембриони, резултати от техни изследвания или напътствия и въпроси по време на цялата им ин витро процедура. Освен това имаме и много административна работа, и като цяло не ни остава никакво свободно време. Но въпреки тази натовареност, работата за нас е удоволствие, защото да си полезен, да правиш добро и да виждаш радостта и благодарността в очите на пациентите, да преживяваш с тях собственото им щастие е неописуемо. Това е нашият стимул, това е нашата енергия за работа.

Какво мислите за съвременните технологии, които навлизат все повече в практиката на ин витро специалистите?
Всяко ново нещо е в плюс за пациентите. Ембриологията е наука, която постоянно се развива, а с нея неминуемо трябва да се развива както всеки специалист, занимаващ се с това, така и всяка една ин витро лаборатория. В МЦРМ "Радост" разполагаме с един от последните модели микроманипулатори, даващ възможност за прилагане на IMSI при пациентите с тежък мъжки фактор (до 6000 пъти увеличен образ на сперматозоидите, които се селектират за извършване на ICSI оплождане), инкубаторите ни са снабдени със смс-известяване при евентуално възникване и на най-малък проблем, всеки АГ кабинет разполага с 4D ехограф и т.н. Като цяло клиниката ни е една от най-модерните ин витро клиники в България.

Бихте ли разказали на читателите ни в какво по-точно се състои вашата работа по време на ин витро процедурата?
Ин витро процедурата започва със стимулация на жената по протокол, определен от нашия акушер-гинеколог. За ембриолозите работата започва от момента на фоликулната пункция, когато се аспирират яйцеклетките от яйчниците на жената. Това става в операционна зала, която има директна връзка с ембриологичната лаборатория. Моята работа започва със събирането на яйцеклетките и поставянето им в специална хранителна среда. След това се обработва семенната проба на мъжа. В зависимост от редица фактори (предходна анамнеза на двойката, спермални показатели на мъжа, качество и брой на яйцеклетките и др.) се избира подходящия метод за работа с тях – класическо ин витро (IVF) или ICSI. Яйцеклетките се подготвят за предстоящата процедура, като, ако ще се прави ICSI, те претърпяват допълнително оголване (премахване на кумулусните клетки и клетките на корона радиата), след което всяка морфологично зряла яйцеклетка (на Метафаза II) се инжектира със сперматозоид. Ако сме преценили, че по-подходящ метод за работа би било класическо ин витро, тогава яйцеклетките не се оголват, а директно се поставят в капка с хранителна среда. Към нея  се добавя точно определена концентрация на бързоподвижни сперматозоиди, тъй като ако се постави много голям брой, може да има атипично оплождане, т.е. получаване на ембрион с три или повече пронуклеуси (ако яйцеклетката бъде оплодена от два или повече сперматозоида едновременно).

Инжектираните (или инсеминирани) яйцеклетки се прибират в инкубатора и всеки ден се проследява развитието на получените ембриони. От изключителна важност е деня след инжектирането на яйцеклетките, когато се наблюдава дали е настъпило оплождане и дали то е нормално или атипично. Ембрионите с атипично оплождане (наблюдават се един, три или повече пронуклеуси) отпадат още в този ден, тъй като те няма как да се развият нормално. Останалите се проследяват всеки ден и се отбелязва тяхното развитие. Според броя и качеството на ембрионите, подходящи за трансфер, се определя дали ще продължим да ги култивираме до 5-ти ден или ще бъдат върнати още на Ден 3.

Кампанията "Любовта е действие" стартира за втора поредна година. Смятате ли да продължите участието си в нея и занапред в бъдеще?
Разбира се. Ние съжаляваме, че не успяхме да се включим от самото начало на кампанията. Да запазиш човешкото в себе си, да подадеш ръка на този, който се нуждае от нея, да извървиш заедно с пациента пътя от първата ехография до бебешката усмивка...това няма цена. И ние силно се надяваме, че ще успеем да помогнем на двойката, която има късмет при тегленето на жребия.

Разкажете ни за семействата, на които сте помогнали да се сдобият със своя рожба. Има ли такива, с които оставате приятели?
Обикновено става така, че пациентите, при които сме постигнали успех, остават свързани емоционално с нас, те оценяват работата както на акушер-гинеколога, така и нашата, защото са наясно, че техният успех е резултат от един взаимен труд от страна на лекаря и ембриолога. Тези пациенти са наши приятели, редовно ни посещават и изпращат снимки на децата.

Вярвате ли в бъдещето на Кампанията?
Определено вярвам. Вярвам в бъдещето на кампанията, защото вярвам в доброто. И в това, че колкото и трудна да е, човек никога не бива да се отказва от мечтата си. А ние затова сме тук – да подадем ръка и да помогнем по пътя към осъществяването й.