Каква е тайната на здравословното отслабване, добра стратегия ли е да изключваме хляба и тестените изделия от менюто си, има ли мода сред диетите в момента, кои храни ще ни помогнат да отслабнем и колко килограма е здравословно да губим на седмица?

За всичко това разговаряхме с проф. д-р Донка Байкова, която всички познаваме като виден специалист по хранене и диететика.

 

Проф. Байкова, съществува ли някаква мода сред изобилието от диети?

В момента мисля, че сме в период на затишие. Хората отново търсят по-традиционни и авторитетни специалисти, които работят по методите на медицинската диететика, защото храненето и диететиката в България не са хоби, а лекарска специалност.

Коя е най-прилаганата диета в момента и каква е оценката ви за нея?

проф. д-р Донка Байкова90-дневната диета е доста актуална напоследък. Смятам, че тя е една разумна диетична програма. Факт е, че от нищо не лишава своите потребители.

В организма на човека запасът от жизненоважни хранителни вещества стига за около 22-24 дни, след което те се изчерпват, ако определена храна липсва за даден период от време в нашето меню. Тази хранителна програма позволява на организма да не страда от никакви хранителни недоимъци – дните и храната се редуват балансирано.

Доста хора изключват от менюто си хляб, тестени изделия, сладки неща. Това правилна тактика ли е, ако искаме да отслабнем?

Вредна храна няма. Има неправилни комбинации между храните и неправилни количества по отношение на приема на храни. Ето затова вредна храна няма – щом е на пазара, щом е пусната в търговски обекти, тя е била предмет на съответен анализ, преценка и зад нея стои производител, който отговаря за нейното качество.

А кой е най-здравословният хляб?

Разбира се, че най-полезен е пълнозърнестият хляб, защото в него цялото зърно е запазено – с обвивката, с вътрешността, със сърцевината. В обвивката се намират витамините и минералите, във вътрешността му се намират предимно въглехидратите, в зародиша са белтъците и мазнините. Ако човек не консумира достатъчно от този вид храни, организмът му задължително започва да си ги търси чрез приема на трици - дали овесени, дали пшенични. Защо ги търсим? Защото организмът страда от дефицит на т.нар. диетични фибри – това са влакнини, които винаги имат своето полезно действие по отношение на перисталтика на червата и изхвърляне на голяма част от попадналите токсични агенти от околната среда.

Трябва ли да ограничаваме количеството му?

Не, не трябва да се ограничаваме, а да разпределяме видовете храни през деня. Закуската задължително трябва да се започне с някаква зърнена храна – за едни подходящи ще бъдат две филийки пълнозърнест хляб, за други ще бъдат бисквитки с фибри, за трети – модерните зърнени закуски - мюсли, корнфлейкс. В комбинация с някакъв нискомаслен млечен продукт, като към това трябва задължително да добавим един плод или зеленчук. Ето това е чудесен здравословен вариант на закуската.

Кои храни са полезни за сваляне на килограми, ако искаме бързо да влезем във форма за лятото?

Изключително подходящи са, както казах, зърнените закуски, които са нискокалорийни. Те образуват един обем в стомаха и поддържат чувство на ситост. Заедно с това зареждат с енергия в началото на деня. Непременно трябва да консумираме плодове и зеленчуци, защото без тяхното витаминно и минерално съдържание, процесите на разграждане на мазнините в човешкото тяло не могат да бъдат активни. Те са катализатори на обменните процеси. Ако ги няма свалянето на килограми е много трудно и рисково. В добавка трябва да включим и най-безобидната и лека храна – киселото мляко. Винаги добре се свалят излишни килограми с риба и морски деликатеси, в съчетание с много зеленчуци и плодове.
плодове
За любителите на сутрешно хранене тип пийване на фреш, които разчитат изцяло, че витамините и минералите в пресните плодове ще им дадат нужната енергия, трябва два пъти седмично да отделят внимание на въглехидратната храна и да я включват в своя обяд.

Друг малък трик, който не е свързан с определена храна е изместването на вечерята към по-светлата част на деня - докъм около 17.30 часа. По този начин много удачно и много лесно се редуцира теглото, защото именно нощем синтезираме мазнините в нашето тяло. По-обилните и късни вечери, които няма как да разградим, се трансформират в мазнини.

А кои храни да изключим от менюто си?

Аз бих изключила храните без фибри, т.е. приготвени от бяло брашно – тестените закуски, с много мазнини и никаква плънка. Да, ние сме традиционни консуматори на тестени закуски, но крайно време е да знаем, че съвременната българска тестена закуска е с малък слой кори, с голямо количество зеленчукова или яйчено-млечна плънка.

Колко опасно може да бъде скоростното сваляне на килограми?

Винаги е свързано с връщане на килограмите и задължителна добавка отгоре, т.е. едно неудачно постижение е да свалим стръмно известен брой килограми. Под стръмно имам предвид, колкото дни - толкова и килограми. Организмът в тази стръмна крива надолу, няма време да запомни всяка точка от новото си тегло и при първо излизане от рамката на схемата, всичко се връща.

Какво по-сериозно рискуваме?

При много рестриктивните, ограничителни диетични режими организмът прибягва до автофагия – смила свои органи и структури. По мои  наблюдения, хората след това страдат от стомах и черва, жлъчни камъни, от разрушени чернодробни клетки.

Най-трудно за една жена е да преодолее животинския глад. Какъв е вашият съвет?

Моето предложение е първо да бъде направен режим на приемане на храната. Човешката храносмилателна система е подчинена на свои биологични ритми. Тя като биологичен часовников механизъм излива храносмилателни сокове. Ако не им подаваме храна – те стават агресивни, атакуват лигавицата на стомашно-чревния тракт и образуват колит. Ако улисани в работата не подаваме ритмично храна, в един момент усещаме, че точно това въздействие на излетите храносмилателни сокове ни кара да поемем първата храна, която ни попадне. Най-оптималният вариант е често по малко и в определени часове, а не безразборно излизане извън ритъм.

Кои са най-честите грешки, които допускаме в желанието си да отслабнем?

Да пробваме всички диети. Защо? Ако са само два-три килограмите, които искаме да свалим, със сигурност всяка диета изрязана от модно списание, ще ни подейства. Но ако става въпрос за 7 и повече килограма, аз не познавам човек, който да е задържал успешно ниските си килограми без да се лишава за цял живот, без да е изнервен и без да е увредил поне един свой орган, благодарение на безкрайните си диетични ограничения.

Организмът има един биологичен феномен – паметта на мастната клетка. Даден принцип, който му е въздействал успешно в предишен период от живота, същият не може да действа повече за нашето отслабване.

Т.е. ако аз преди 3 години съм успяла да отслабна благодарение на дадена диета, тя сега няма да ми подейства?

Абсолютно и задължително няма да подейства.

Колко килограма на седмица е здравословно да сваляме?
Много е относително, но ако говорим за една дама с леко наднормено тегло, нейният резултат за месец трябва да е сваляне на около 5 килограма, което прави по 1 килограм на седмица.

Какви съвети ще дадете на нашите читателки за едно лято изпълнено с повече самочувствие и по-малко килограми?

Бих искала да им кажа на първо място да направят своя здравословен избор, след като се информират. Информираният избор на прием на храна е най-здравословен. Смятам, че теглото е коригируема величина. Всеки може да го направи според своите виждания за красота и желание да се възприема. Това носи удоволствие и настроение.


И още - да знаят, че свалянето на килограми не е едноактно действие. То трябва много интелигентно да се вмести в техния начин на живот и в никакъв случай да не се прилага, която и да е модна диета за повече от 3 седмици. И най-накрая, след като са постигнали някакви килограми да потърсят своя вариант за здравословно задържане на теглото. И да помнят, че йо-йо ефектите са толкова вредни, колкото и свръхтеглото.