Водещата на късната емисия на bTV Новините Полина Гергушева разказва пред Бисер Кунчев за своя кариерен старт. Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Точно преди една година, Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Полина Гергушева е вече осма година в bTV – започнала като стажант, в момента тя се чувства у дома си. Пред dir.bg споделя, че нейната последователност ѝ е помогнала да сбъдне детската си мечта, да работи това, което винаги е искала, но вече гони по-смели цели. "В bTV на всеки три месеца идва нова група стажанти и ако не дадеш 100% от себе си, за да те забележат, губиш своя шанс. За съжаление виждам все по-малко стажанти, на които да им се работи", споделя тя. Ето какво още каза Поли за своя професионален път и какви съвети даде на прохождащите журналисти.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Бях на 19 години, когато за първи път прекрачих прага на в-к "Стандарт" като стажант. И до ден днешен съм благодарна на всички журналисти, които тогава буквално ме учеха на А и Б в писането на журналистически материали. Работих на хонорар няколко месеца във вестника, но в един момент моят път продължи в друга посока. Станах част от екипа на публицистичното предаване "Директно: Карбовски" по Нова телевизия отново като стажант. Там трупах знания и опит почти два сезона, но отново не усещах, че това е моето място. По-късно във времето реших да се запиша в стажантската програма на bTV и съм щастлива, че от момента, в който прекрачих прага на телевизията, се почувствах като у дома си.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Определено си представях точно това, което ми се случва в момента. Смятам, че във всяко нещо, което човек прави в живота си, трябва да е последователен и да има ясна визия и цел за постигането му.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Действително сбъднах детската си мечта да работя това, което винаги съм искала. Но като човек, който не може да стои на едно място, се развиват и мечтите ми, разбира се. В момента гоня по-смели цели и в личен, и в професионален план.

Има ли нещо, което бихте променили тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

И да, и не. Понякога си мисля, че ако бях започнала своя професионален път първо в bTV щях да си спестя времето в лутане. Но от друга страна си мисля, че всичко се е случило така както е трябвало да се случи и да ме доведе до сегашния момент точно по този начин. Трябвало е да натрупам своя житейски опит, да намеря себе си професионално и да намеря сама своето място. Ако можех да върна времето назад може би бих положила повече усилия да науча още един чужд език или да отделя време за допълнителна квалификация. Но никога не е късно човек да развива себе си.

Преди около година Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалният кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Връщайки лентата назад ще се опитам да отговоря, разказвайки какво мен ме направи "идеалният кандидат" тогава. Спомням си, че имах огромно желание, хъс и мотивация да се уча и да трупам умения. Имах за пример фантастичните репортери, които предават и до днес от всяка точка по света, спазвайки високите стандарти на журналистиката и това ме караше да се чувствам горда, че съм в тяхното обкръжение, че съм част от bTV. Много ми се работеше и действително прекарвах понякога и по 12 часа на ден в телевизията, въпреки задължителните 4. В bTV на всеки 3 месеца идва нова група стажанти и ако не дадеш 100% от себе си, за да те забележат, губиш своя шанс. За съжаление виждам все по-малко стажанти, на които да им се работи. Някои от тях идват в телевизията просто, за да запишат в CV-то си, че са били тук и да се снимат. Това е много жалко. Спомням си още, че не се страхувах и срамувах да задавам въпроси. А това също е важно. Много често, когато сме на ново място сред непознати хора се страхуваме да общуваме и да питаме това, което не знаем. А когато искаш да си репортер няма място за притеснение. Малко хора си дават сметка за това. Мисля, че независимо какво пише в CV-то на кандидата, качествата, които той трябва да покаже са: мотивация и желание за работа във всеки един момент.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Работа, търпение, отдаденост.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

В момента не мога да кажа, че получавам съвети от най-близките си - те са уверени, че върша работата си по най-добрия начин, на който съм способна. Получавах повече съвети, когато бях в началото на кариерното си развитие. Тогава родителите ми ме подкрепиха безусловно и ме съветваха да имам търпение, да съм отдадена и да се старая повече. Благодарна съм им и до днес спазвам тези правила. Предпочитам, когато става въпрос за работа, да се вслушвам в съветите и мнението на колегите ми от нюзрума на bTV.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Моят съвет към всички млади хора, които сега започват кариерното си развитие, независимо в коя област е, да бъдат на първо място любопитни, да не се спират пред трудностите, да не се страхуват или срамуват и винаги да намират начин за справяне с дадена ситуация.

Цялото интервю с Полина Гергушева прочетете на Dir.bg.

"Чувствам се на мястото си", сподели Полина Гергушева за новата си роля на водеща на Късните новини на bTV в подкаста "Малки разговори" на Ladyzone.bg.

"Виждах водещите, виждах репортерите и тогава си казвах: "Искам и аз да разказвам по този начин за света, искам да бъда на различни места", сподели още Гергушева по време на гостуването си в студиото. Вижте повече във видеото по-долу: