В търсене на перфектния подарък за Коледа, попаднахме на нещо вълшебно меко, топло и красиво. Открихме одеялата, които ще върнат лятото в дома ви, дори навън температурите да са минусови. Одеялото е подходящ подарък за любим, с когото да се гушкате, завити заедно; за свекърва, с която да затоплите отношенията; за приятелката, която има нужда от нещо цветно за дома си; за дете, което да се сгуши и да заспи сладко... И изобщо нареждаме ги на челно място в списъка ни с желани подаръци. 

Тя се казва Мариана и от две години живее с партньора си в полуизоставено идилично селце в Сърнена гора. Мариана плете така актуалните мега-гига одеяла. Спомняте ли си например огромния шал на Лени Кравиц, с който той се появи миналата зима? Манията за огромните плетки започна от украинката Ана Мариненко през 2014 г. Но да се върнем при Мариана...

Снимка: facebook.com/RecyclArtBoutique



Професионалният й опит е в областта на хуманитарните науки, където има удовлетворяваща кариера. В един момент обаче изпитала нужда да смени приоритетите си. Начинът й на живот в момента отразява именно тази промяна на мирогледа й. 

Мариана е наследница на поколения жени, които сами са изработвали текстила в дома си. Плете и шие отдавна и най-вече тогава, когато й се прииска да носи нещо уникално и различно. Винаги е обичала да създава с ръцете си, но в момента има и достатъчно време и спокойствие да се посвети изцяло на ръкоделстването.

Чудим се дали плетивото е модерно, или вече е ретро. Според Мариана (Something Old Something New) модата винаги си оставя място за ретрото, като го преосмисля и пресъздава с нови средства, материали и визия... "Плетивото придава чар, омекотява, привнася домашен уют дори в минимализирания дизайн. То е и доказана терапия срещу стреса, вид динамична медитация. Изплетеното на ръка изделие, когато е изработено с любов и в спокойно състояние, може да зареди с енергия този, който го ползва. Нещо, което индустриално изработеният текстил и трикотаж никога не може да предложи", споделя ни тя.

Снимка: facebook.com/RecyclArtBoutique

Преждата за одеялата е толкова дебела, че Мариана не използва игли, а нанизва бримките върху целите си ръце. Не че вече няма създадени и огромни игли и шишове, но тя работи по-бързо и по-удобно без тях. "А и удоволствието от досега с всяка бримка на тази мека вълна е несравнимо." Изплитането на едно такова одеяло отнема от няколко часа до 2 дена.

С ръцете си Мариана може да превърне купчина вълна в меко одеяло. Точно с това майсторство превръща и Коледата си в нещо повече от празник. Направила е коледното си дръвче от събрани в гората клонки, които сглобява и украсява.

Снимка: facebook.com/RecyclArtBoutique

Много обича свещи и всякакви източници на светлина. Къщата й се намира на хълм и вечер селцето се осветява от десетки улични лампи, като огромни коледни елхови топки. На Бъдни вечер трапезата й е традиционна с нечетен брой постни ястия. За камината партньорът й избира Бъдник, който да гори през голямата част от вечерта.

Казват, че огнището е душата на дома, тогава - какво е одеялото? То е любовта, отговаря Мариана. "Да се погрижиш за любимия, да завиеш детето си, да украсиш дома си, да си създадеш комфорт в личното време, да зарадваш близък,  да стоплиш гост... Всичко това е Любов."

Снимка: facebook.com/RecyclArtBoutique