Почти всяка сутрин тя ни казва какво ще е времето, съветва ни дали да си вземем чадър, или да захвърлим връхните дрехи. Ако сте предположили, че става дума за Станисалава Цалова, прави сте.

Красивата и лъчезарна метеороложка обаче има и друго амплоа – бижутер.  Тя изработва ръчно бижута, точно като тези, които ще получи една от вас като подарък за своята оригиналност.

Основната причина Станислава да започне да се занимава с изработка на бижута е нейната майка – Тони Ким. В началото бижутата й били само хоби, но след изкаран курс по бижутерство в Япония, тя се вдъхновява силно от уникалните техники и материали. От съвсем скоро майка и дъщеря си имат и собствен магазин – BijouA, който се намира в София, на бул. Ал. Стамболийски 55. А на 15 май ще открият и магазин в сватбен мол „Булевардът”. Всички приятели на LadyZone.bg, BijouA и красивите бижута могат да заповядат на откриването от 14.00 часа.

За това какъв е пътят от прогнозата за времето до бижутата, за уникалната технология да съчетаваш скъпоценни камъни с текстил и какво е да предизвикваш шумни възклицания и положителни емоции у хората, ще разберете от интервюто, което с удоволствие дадоха Станислава Цалова и нейната майка – Тони Ким, за читателките на LadyZone.bg.

<em><strong>Снимка: BijouA</strong></em>



Как се роди идеята да правите бижута и откъде дойде тази страст?

Тони Ким: Отдавна се занимавам с бижута, но до 2006 година всичко беше аматьорско. Тогава заминах на екскурзия в Япония. Помолих Станислава да организира някакъв курс там, от който да науча нещо. Тя ме попита с какво искам да се занимавам, а аз обясних, че искам да науча повече за това как се изработват бижута. В България няма къде да научиш подобен занаят, защото той е различен от златарския. Всички тези плетки и техники съм научила именно в Япония. А в България те се харесват наистина. Станислава отскоро прояви желание да се занимава с бижута. Една прекрасна октомврийска вечер се позвъни на вратата, те двамата с нейния съпруг Данчо дойдоха при мен и казаха „Мамо, ние решихме да ти направим магазин”. Оттам се зароди идеята да правим бижута двете

А преди да имате магазин къде предлагахте бижутата, които изработвате?

Тони Ким: Дълго време работех на консигнация, както и с известни български дизайнери, но повече работех за собствено удоволствие и всичко съхранявах у дома. Всичко започна като хоби.
Станислава Цалова: Отдавна се занимава с това нещо, но по-организирано  – от тази година, 2 март. Всичко от тази дата насам започна да се случва много бързо. Ходихме на няколко изложения, страшно много ни харесаха и дойдоха много поръчки. Дори получихме покана да участваме в седмицата на модата в Париж – с бижута на текстилна основа с вплетени камъни и конци. Много окрилени, въодушевени и щастливи сме. Радваме се, че има хора, които ни подкрепят като вас – LadyZone.bg, bTV, семейството, приятелите.

<em><strong>Снимка: BijouA</strong></em>

Имате ли любим материал, скъпоценен камък или текстил, който обичате да използвате честичко, когато имате поръчка или правите бижу за близък човек?

Ст.Ц.: Хубаво е материалите да се съчетават. Интересното е, когато съчетаваш различни неща и виждаш резултата. Мама сигурно ще каже, че всяко бижу е нейна рожбичка, но ние работим с абсолютно всичко - естествени материали, кристали, естествени камъни,  перли и текстил. Правим какви ли не щуротии и всъщност сме свободни да правим, всичко което ни хареса.
Т.К.:
Това е все едно да кажеш кое дете повече обичаш. Във всяко изделие влагам частица от моето отношение към бижутата, съчетавам ги с несъчетаеми неща -  конци със скъпоценни камъни, което по принцип звучи абсурдно. Но след като направя подобно бижу, хората го харесват и не се интересуват, че в него освен скъпоценни камъни има и конци.

<em><strong>Снимка: BijouA</strong></em>

Когато видите някой човек, можете ли да прецените кой камък или бижу би му отивало?

Т.К.: Наскоро участвахме на изложение в музея „Земята и хората”. Tам за първи път един видях много красив камък - карнeол. Влюбих се в него и купих на всичките си приятелки и близки. Разказаха ми, че той носи благополучие,  а на тези, които искат да имат деца, им носи рожби. И затова реших, че всичките мои близки трябва да носят карнeол. На всеки човек отива различен камък. Някои хора имат зелени очи и обичат да си купуват бижута, които имат зелени камъни, но сега манията ми по карнeола ме кара да мисля, че той отива на всички хора, защото е слънчев и пълен с настроение. Друг скъпоценен камък, който много ми харесва е ахатът. Наскоро ми изпратиха от Армения много красиви ахати, които се казват пейзажни. Като гледаш в тях, все едно виждаш бушуващ океан.

Какво е важно да знае всяка жена за бижутата?
Т.К.: Важно е една жена, преди да излезе от дома си, да завърши тоалета си с бижу, независимо дали то е малко, или голямо.

<em><strong>Снимка: BijouA</strong></em>

Стаси, а ти можеш ли да кажеш какъв е пътят от прогнозата за времето до бижутата?
Ст.Ц.: Много от материалите, с които работим, са кръстени на явления от метеорологията и географията - Северно сияние, Лунна светлина, Морско очарование. Те са източник на вдъхновение, така както самата ми работа. Обичам работата си в телевизията. Много ми харесва контактът, който имам със зрителите чрез  рубриката „Аз, репортерът”. Може би заради артистичната фотография в „Аз, репортерът” се запалих да правя нещо по-артистично, нещо красиво с ръцете си. В бижутерията всичко излиза от ръцете ти и виждаш нещо, което се получава красиво и си щастлив.

Каква част от свободното си време отделяш за изработката на бижута, както и в магазина?
Ст.Ц.: Когато имам време, се занимавам с реалното изработване. Моето семейство и мъжът ми много ми помагат в организацията. Мама е стълбът на цялата работа. Тя е дизайнерът и тя казва какво да се прави.

<em><strong>Снимка: BijouA</strong></em>